Хунта от въоръжените сили и магистрати стоят зад опита за преврат, убеден е Гьокче

Магистратите и прокурорите стоят зад опита за преврат в Турция. Те действали с една военна хунта. Това заяви в студиото на предаването „Здравей, България” по Нова телевизия посланикът на Турция у нас Сюлейман Гьокче. Той обясни, че арестите на съдии и прокурори са планувани още преди опита за преврат. Имало подготовка за задържане. „Защо точно този ден се случи този опит за преврат? Защото те искаха да предотвратят тази подготовка”, разви тезата си Гьокче.

По думите му съдиите и прокурорите са се опитали да избегнат арестите си с помощта на армията. Тук говорим за терористична организация, която се опитва да завземе държавата, изтъкна той.

Турският посланик изрази задоволството си и благодарността си от реакцията на официалните български власти, които изразиха солидарност. Именно това трябвало да се направи в подобна ситуация, тъй като демокрациите са солидарни една с друга. Той изтъкна, че в Турция е възтържествувала демокрацията и тъй като България също е демокрация нямало нищо по-естествено от това да покаже солидарност.

В течение на разговора Сюлейман Гьокче се обърна към водещия Виктор Николаев с думите, че би предпочел той да каже: „Радвам се, че това приключи. Поздравявам Турция, че успя да постигне нещо много важно”. Реакцията на Николаев бе доста остра. Той заяви, че му е чудно представител на каквато и да е власт да каже какво предпочитал да чуе от журналисти. Водещият обяви, че отказва да продължи разговора по този въпрос, за да не обиди посланика.

На въпрос можем ли да бъдем спокойни, че границата ни ще бъде сигурна и по отношение на бежанците и във всяко друго отношение, ако напрежението в Турция не стихне, посланикът отговори, че не смята, че има от какво да се безпокоим. „В Турция ако завали дъжд, тук се говори за бежанци. Ако в Турция изгрее слънце, тук пак се говори за бежанци”. Имало много други въпроси, които трябвало да се обсъждат.

Гьокче изтъкна, че трябва да се преодолеят страховете и да се говори с факти, истини. Това щяло да бъде от полза и на двете страни, които са приятелски, съседни и съюзнически.

Гьокче подчерта, че в Турция са се случили значими събития, нещо много сериозно. Той не е съгласен с твърденията, че опитът за преврат е инсцениран от президента Реджеп Тайип Ердоган, нито че той щял да го използва, за да се освободи от неудобните за него хора. Посланикът призова неколкократно анализаторите в България първо да се информират, а после да изказват мнения. Случилото се, по мнението му, касаело и Турция и всички демократични страни, включително и България. Сюлейман Гьокче определи като много тъжно от гледна точка на демокрацията мнението, че Ердоган ще се възползва от опита за преврат, за да укрепи властта си и да елиминира противниците си.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *