Хърсев: Няма основния за фалит, на която и да е банка в България

Никакви министерства не освобождават българските граждани от спазване на закона. Това заяви финансовият експерт Емил Хърсев по повод признанието на финансовия министър Румен Порожанов, че е обсъждан и вариант какво ще се случи, ако и Първа инвестиционна банка бъде обявена в несъстоятелност.

Хърсев е категоричен, че няма абсолютно никакво основание подобни действия да се предприемат към която и да е банка. Ако някой говори такива неща, според мен нарушава сериозно закона. Никакви министерства не освобождават българските граждани от спазване на закона, категоричен е експертът.

Нищо не виждам в балансите на ПИБ, което да налага разтурването на банката по начина, по който беше постъпено с КТБ. Разбирам, че има хора, които са заинтересовани от това – създаване на хаос, банките една по една да гръмнат и връщане на разбойничеството от началото на 1997 г. Това вероятно ще е изгодно за много хора. Но българската банкова система издържа на този сериозен тест в реални условия и враждебна среда. Мисля, че се справи изключително добре, подчерта Хърсев.

Тази идея външно разузнаване да разследва Корпоративна търговска банка не може по никакъв начин да се отрази на оздравителния процес на банката. Не съм забелязал в оздравителните програми на всички банки от 2006 година насам, които бяха оздравявани в Европа, да е участвало външно или каквото и да е друго разузнаване. Така Емил Хърсев коментира обявеното от председателя на ДПС Лютви Местан намерение да бъде внесен законопроект, с който да се разреши външно разузнаване да разследва всичко в Корпоративна търговска банка и да бъдат разкрити сметките на клиенти на трезора.

Според Хърсев идеята за външно разузнаване няма и не може да има нещо общо с това, което прави консултативният съвет за оздравяване на банката и не може да отложи решаването на казуса.

Това, че в КТБ вървят вътрешнобанкови операции Хърсев определи като клюки. Ясно е какво могат да правят в този период от квесторите и в това отношение позицията на Българската народна банка като орган , наблюдаващ този процес, е абсолютно правилна. Т. е. има сделки, които могат да се извършват по погасяване на задължения на банката за сметка на наличности в самата бенка. Според Хърсев това решение на Управителния съвет на Централната банка е правилно. /БГНЕС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *