Хърсев: Финансовата криза ще се отрази на България

При всички положения финансовата криза ще се отрази и на България, но е много трудно да се каже в каква степен. Това коментира пред ДарикФайненс финансистът Емил Хърсев. Той посочи, че първият сигнал за това отражение е поскъпването на кредитите, на което сме свидетели.

„Достъпът до кредитите се затруднява, защото банките просто се въздържат в момента то кредитиране, особено на тези отрасли, които се считат за по-рискови в тази ситуация на намален приток на преки чуждестранни инвестиции, които се насочваха досега в строителството, във всякакъв вид инвестиции в недвижимости. В момента българските банки силно избягват да кредитират подобни проекти”, обясни финансистът.

Предполагам, че в бъдеще, все по-труден ще стане достъпът до кредит и все по-скъп, разбира се, ще става кредитът, каза Хърсев и допълни: „Що се отнася да прословутата стабилност, тук аз лично имам най-големите опасения”.

„Мантрата, която се пее в България, гласи: „В България пазарът се доминира от големи, европейски банкови гиганти”. И те са много стабилни, резюмираме ние. Следователно банковата система в България е много стабилна”, каза Хърсев и коментира: „Значи междинното твърдение в този силогизъм никого вече не убеждава. Големите европейски банки не е доказано, че са много стабилни. Големите американски банки не е доказано, че са много стабилни. Значи големите брендове, големите кредитни рейтинги – те просто се сгромолясват по концепция. Вече никой в света не вярва на брендове”.
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *