Царски апетити към морския флот

Тръгна процедурата за приватизация на най-голямата ни транспортна фирма

Наши фирми стягат консорциум за варненското параходство

Ще повтори ли приватизацията на Български морски флот познатата лобистка сага на случаите с авиокомпания „Балкан“, БТК, магистрала „Тракия“ и други подобни истории на раздържавяването? Кои са отборите, които ще излязат на тепиха в лютата битка за една от последните апетитни хапки на родната икономика?

Участници в разработването на приватизационната стратегия разказват, че най-много от този въпрос се вълнувал не кой да е, а вечният министър Николай Василев. Към момента той е и най-големият критикар на държавната стратегия. Бившият министър на транспорта и доверено лице на Царя се оформя като капитана на отбора, който ще се опита да реализира апетитите към нашия флот на гръцкия корабен магнат Лацис. Под това би следвало да се разбира – сваляне на родния флаг от нашите кораби, закриване на всички съпътстващи търговското корабоплаване дейности, нула инвестиции, разпродажба на недвижима собственост и всичко останало, което можем да си спомним от случая с БГА „Балкан“.

Пито платено в нечии лондонски сметки, на нечии определени тамошни нашенски кръгове и толкова.

Историята разказва, че БМФ е отколешна слабост на царските хора. Даже на майтап около царската сватба зевзеците се питаха какво ли българско ще подари тъстът на свидния си зет, след като преди това успя да уреди с нашенски активи синовете си. Шегаджиите предполагаха, че това ще е морският ни флот- нали зетят е виден мореплавател.

Като вече утвърден класик в прокарването на царския интерес Николай Василев няма как да стои встрани от приватизацията на „Български морски флот“. Параходството определено си струва. То е най-голямото транспортно предприятие, предлагано за раздържавяване досега. БМФ е единствената наша фирма, която от създаването си преди 114 г. е работила само в пазарна среда. Дори по време на социализма. Според експерти само търговската марка „Български морски флот“ струва над $10 млн. БМФ притежава несметни активи. Само 77-те му кораба, оценени като скрап, струват в момента около $110 млн. Ами цената на дяловите участия във фирми и огромните имоти в чужбина? Затова управляващите винаги са имали интерес към БМФ. Още от 1990 г., докогато то отчиташе около $100 млн. печалба. Оттогава тя спадна. Тъй като БМФ работи в световния океан и има доста сметки в чужбина, е много удобно за източване. Затова и приватизацията му толкова дълго чакаше ред.

Любителят на големите сделки Иван Костов реши, че е крайно време да продаде БМФ, и на 13 юли 2000 г. Агенцията за приватизация обяви процедурата за раздържавяването му. Силите и времето не стигнаха на Костов да преглътне голямата хапка и процедурата закъсня 6 години.

От септември 2001 г. НДСВ възседна флота и започна великото му източване. Корабите бяха отдадени на тайм-чартър за ниски ставки и преотдавани на многократно по-високи. Така за 2002 г., 110 г. след създаването си, БМФ за първи път отчете загуба – 3,735 млн. лева.

Жълтите рокади през 2003 г. катапултираха Николай Василев в транспорта. Той веднага уволни прочулия се с далаверите си шеф на БМФ кап. Гено Генов и го замени с Христо Донев, който вече три години управлява параходството. Твърди се, че при него източването на БМФ продължава по вече отработената от жълтите игра с тайм-чартърните ставки. Но вече по новата политическа схема за разпределяне на благата – 8:5:3. Това е и основната причина вече година червените да харесват назначения от жълтия Ники Василев кап. Донев. И дори да твърдят, че многобройните проверки не са установили никакви нарушения.

Всъщност мениджърският договор на капитан Христо Донев изтича в края на този месец. Дали ще продължи да изпълнява длъжността, или ще слезе от командния мостик, по този въпрос още никой не се е произнесъл. Плавал е дълго по корабите на БМФ, трупал е опит и в английската „Зодиак“. Последните 9 години преди да поеме БМФ, е бил управител на частните „БМ-шипинг“ и „БСМ шипинг“. На последната бил и собственик. Когато поема БМФ, прехвърля собствеността на съпругата си Донелия Донева (52%), на дъщерята и зетя Ралица и Александър (по 16%) и на Пламен Димитров (16%). Фирмата и до днес упражнява дейността си. Не само цялото семейство на кап. Христо Донев работи във водния транспорт. В същия сектор се трудят и неговите приятели. Един от тях е Генко Карабаджаков, който държи по 50% от „Рибекс холдинг“ и „Рибекс груп“ чрез фирмата си „Латен-Генко Карабаджаков“, 90% от „Навигейшън Рибекс“, 85% от „Рибекс маритайм“, по 25% от „Бургас шипинг къмпани“ и „Аполония понтика“ (хотелски бизнес) и 20% от „Алепу Юг“ (която търгува с недвижими имоти). Освен приятели Донев и Карабаджаков творят заедно и в Българската асоциация на корабопритежателите. Донев е неин председател, а Карабаджаков – член на управителния съвет.

Връзката между „Рибекс“ на Карабаджаков и „БСМ шипинг“ на капитаншата Донева посочи преди няколко дни от трибуната на Народното събрание депутатът от ДСБ Иван Иванов. Според него „БСМ шипинг“ и „Рибекс“ са част от консорциума, за когото са създадени специалните условия в раздел IV на обсъдената в петък във Варна Стратегия за приватизация на БМФ (в карето вляво). В консорциума участва и фирмата VST, твърди Иванов. Според него това е „Вега спедтранс“, 100% собственост на Валентина Вълчева. Тя държи 15% от „Вега шипинг енд трейдинг“ заедно с кипърската „Балкан шипинг енд транспорт“. Възможно е зад VST да се крие „Върна шипинг енд трейдинг“ на Веселин Генов, брат на ексшефа на БМФ Гено Генов.

За всичко това е информиран и министър Петър Мутафчиев.

Белчо ЦАНЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *