ЦБ на Китай повиши нивото на лихвените проценти в страната

Централната банка на Китай повиши нивото на основната лихва в страната на 6,39% при 6,12% преди това, съобщиха световните информационни агенции.

Банката повиши и нивото на едногодишните лихви по депозитите от 2,52% до 2,79%.

Повишението на лихвите е реакция на банката в резултат на повишаващата се инвестиционна активност и инфлация в Китай. Инвестициите във дълготрайни активи в градските райони на страната се увеличиха с 23,4% за първите два месеца на годината.

Управлението на Централната банка е загрижено за рекордните излишъци на Китай, генериращи кеш, който впоследствие се инвестира в страната и надува инфлацията. През февруари тя възлезе на 2,7% при 2,2% през януари.

Търговският излишък на Китай през февруари нарасна до 23,8 млрд. долара – втората най-висока стойност, откакто се води статистика в страната. За цялата 2006 г. то възлезе на 177,5 млрд. долара. Също през февруари паричното предлагане се увеличи със 17,8%, което е най-високият ръст от 6 месеца насам.

Икономиката на Китай отбеляза ръст от 10,7% през миналата година. Въпреки това обаче, според премиера на Китай Вен Джабао, икономическият растеж на най-многолюдната страна в света е нестабилен и екологично неустойчив.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *