Цветанов обвини съдийка, че защитава трафикант, тя поиска разследване

Миналата седмица Висшият съдебен съвет наказа Тодорова, която е и съдия в Софийския градски съд, с 15% намаление на заплатата за срок от 2 години заради „системно неспазване на срокове“, с което е забавила 57 дела. Тя обжалва решението.
В интервю за „24 часа“ вчера Цветанов нападна съдийката – „основна движеща сила за публичните декларации срещу мои изказвания“. Съюзът на съдиите най-често критикува министъра.
„Ще дам пример със забавянето на мотивите за едно от делата – на Васил Маникатов, с повече от 2 години и половина. Маникатов е емблематична фигура за наркотрафика в страните от Европа. Знаете, че той има и европейска заповед от Гърция за арест. Да припомним, че именно Маникатов е човекът, работил съвместно с Огнян Атанасов, който преди близо 2 г. организира трафика на 70 кг хероин, предназначен за Испания. В дома му пък бяха намерени 100 симкарти и над 50 телефона, а на основните адреси бяха иззети над 400 000 лв. Точно този съдия, който трябва да олицетворява морала и да е за пример поради поста, който заема, допуска професионална небрежност и нехайство. Започваме да си задаваме въпроса дали това не е в услуга на организираната престъпност“, коментира Цветанов. (Васил Маникатов вече излежа присъда за трафик на дрога и излезе на свобода през ноември, но бе задържан две седмици по-късно по заповедта за арест от Гърция. Той е и един от похитените от бандата „Наглите“ – бел. ред.)
Днес последва позиция на Тодорова по повод интервюто, озаглавено „Шефката на съюза на съдиите бави дело срещу наркомафията“. „Г-н Цветанов недопустимо уронва авторитета на правосъдието, като игнорира факта, че аз съм наказателен съдия и гледам дела за престъпления, включително такива за организирана престъпност. Тази дейност не е безобидна. Освен че нарушава принципите на правовата държава, министърът на вътрешните работи поставя съдията в риск. МВР дължи да осигури защита на съда, а не да го противопоставя на подсъдимите, защото това е обществено неприемливо“, се казва в изявлението й, предаде БТА.
Тодорова се обръща към вицепремиера, ако разполага с факти, според които тя „обслужва“ организираната престъпност, да инициира бързо и най-вече тайно разследване срещу нея. По повод други негови думи от интервюто: „Благодаря на тези съдии и прокурори, които ежедневно говорят с мен и са носители на промяната“, тя  заявява, че в правовата държава съдиите не си говорят ежедневно с вътрешния министър. „Ако го правят, тази промяна не води до върховенство на закона, а до полицейска държава“, категорична е Мирослава Тодорова.
Цветан Цветанов постоянно критикува съда, че пуска заловени от МВР престъпници. Миналата година той дори се закани да кръщава полицейските операции на съдиите,  които са освободили съответните бандити.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *