Цветан Василев: Президентът не е свещена крава

„Истината е, че кръгове около президента Росен Плевнелиев имат интерес да вземат властта”, казва собственикът на Корпоративна търговска банка.
„Президентът на мен не може да ми навреди“, отговаря Василев на въпрос на журналиста Маркус Бернат от в-к Der Standard дали е олигарх.
„Проблемът не е, че президентът има приятели. Проблемът е, че президентът е продукт на кръга около в. „Капитал”, с който в миналото е имал бизнес отношения, но също така и система от неправителствени организации, включително Института „Отворено общество“.
„Огнян Минчев, политолог, когото споменахте, но също така и други „лидери на общественото мнение“, които се крият зад фасадата на привържениците на демократичното общество, защитават техните интереси“, заявява още в интервюто за австрийската медия Василев.
Според банкера Плевнелиев в спечелил изборите заради харизмата на Борисов. „Сложете Плевнелиев начело на дадена партия и ще видите резултата”, казва Василев.
„Президентът защитава интересите на предприемачи, не на народа. Въпреки че казвам това, никога не бих направил нещо срещу държавата и правителството. Като собственик на една от най-големите банки, аз се интересувам от стабилността на държавата, не от протести”, твърди Василев.
Той изтъква, че първото предложение за икономически министър през 2009 г., когато Борисов идва на власт, е бившият изпълнителен директор на „Икономедиа” Бисер Божев. Негова леля е еврокомисарят Кристалина Георгиева. „Той не стана министър, защото обществото реагира”, казва банкерът.
На въпрос вярно ли е, че КТБ е наричана банка на държавата, Василев отговаря, че Еврокомисията е проверила за евентуална държавна помощ и не е открила нито едно доказателство. „Моите врагове предизвикаха това разследване, а сега тласкат президента да продължи атаката“, казва той.
Според Василев в България има предприемачи, които искат да влязат в политиката. „Защо Иво Прокопиев държи „Икономедия” – като инструмент да контролира властта?”, казва Цветан Василев. Прокопиев и Огнян Донев имат политически амбиции и затова притежават вестници, аргументира се още бизнесменът.
Що се отнася до Нова българска медийна група (НБМГ), Василев заявява, че никога не е използват вестници, за да атакува конкуренти. Според него медиите от НБМГ критизират президентът, защото не защитава интересите на народа, а на бизнесмени.
„Президентът не е свещена крава. Той може да бъде критикуван”, казва Василев.  „Не бива да подценяваме журналистите. Те имат собствено мнение и не е задължително то да съвпада с мнението на министри. На никого не се обаждам по телефона“, заявява още бизнесменът пред Der Standard.
На въпрос смята ли се за олигарх, той отговаря , че е толкова олигарх колкото и Бил Гейтс, Уорън Бъфет, Ричард Брансън, Бернар Арно. Но казва, че не е олигарх в смисъла на бизнесмен, който има връзки с правителството и ги използва в бизнеса си.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *