Цената на водата в София поскъпва с 18% от 1 април

Цената на водата в София поскъпва с 18% от 1 април, съобщи председателят на КЕВР Иван Иванов. Решението е взето на закрито заседание в сряда.

Председателят на КЕВР уточни, че той е гласувал против ръста, тъй като смята, че нормата на възвръщаемост на Софийска вода е икономически необоснована. Според „24 часа“ още един член на комисията е бил против увеличението на цената.

Нормата на възвръщаемост на Софийска вода (печалбата) е 17%, които обаче са записани в договора за концесия и ВАС се е произнесъл, че не могат да бъдат променяни.

В четвъртък в комисията имаше обществено обсъждане на цените на електроенергията, които трябва да се увеличат заради поскъпването на природния газ с 29,7% от 1 април.

Това драстично увеличение повлече след себе си промяна на цените по цялата верига в енергетиката. При тока за битовите потребители и малкия бизнес това ще е под 1%, каза председателят на КЕВР.

Ще се увеличи обаче таксата „Задължения към обществото“, която ще плащат всички потребители, които покриват разходите за зелена енергия и висококомбинирано производство на ток от топлофикациите. Тя се увеличава с 3,5% и срещу това най-вече е бизнесът.

На 4 април ще има открито заседание за цените на парното и топлата вода, както и на тока, който произвеждат топлофикациите, а на 7 април комисията ще се произнесе на закрито заседание какви ще бъдат тези цени, информира infostock.bg.

Очаква се увеличението на парното и топлата вода да е с между 18-38% за различните топлофикации в страната.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *