Цената на водата ще скочи през следващата година

Това съобщи зам.-министърът на регионалното развитие Добромир Симидчиев на конференция по темата за водите. Което означава, че тези домакинства, които са по-пестеливи по отношение на водата, ще плащат по-малки сметки, от тези, които я разхищават, обясни той. Това ще се случи с нормативни промени, които са обвързани с приемането на водната стратегия от парламента, което се очаква да стане през тази седмица. С приемането й обаче ще се въведе и окрупняването на водния сектор в 28 териториални единици, всяка с отделен ВиК оператор. С изискването цената на водата да е еднаква във всяка териториална единица, пък цената й ще се повиши на някои места, а на други ще се понижи.
Има места, на които е въведено дори 5-степенно тарифиране, но за България най-добрият вариант е тарифа с две или три степени. Това коментира още Добромир Симидчиев. Той даде пример, че ако едно двучленно домакинство изразходва по 8 кубически метра на месец, то цената ще е една, например лев на кубик вода, а ако е над прага от 4 кубика средно на човек, то тогава цената ще е по-висока – например 4 лева на кубик.
Нона Караджова пък допълни с предложението по-пестеливите да не плащат такса водоползване или тя да е по-малка. „Тези домакинства, които са спестовни и не разхищават вода, както и селските стопани, които въвеждат капково напояване или други по-щадящи начини за ползване на водата, ще плащат по-малко вода“, лансира идеята тя.
566 млн. куб. метра годишно са водните загуби у нас, каза зам.-председателят на Българската асоциация по водите Атанас Паскалев, позовавайки се на информация от Националния статистически институт. 60 на сто са загубите за последното десетилетие, допълни той. Голяма част от тях се дължат на кражбите на вода, за което наказанието е затвор до 5 години, но няма нито един осъден, каза Добромир Симидчиев. „Нашите колеги, ВиК оператори, да не се свенят да предприемат тези действия“, призова заместник-министърът.
Симидчиев призова и хората да сезират съда, ако разберат, че съседът им краде вода. Това става с незаконни връзки, байпаси по водомерите, изключени водомери и други, обясни още той.
Да се направи национално състезание по откриване на течове, подобно на практиката в Румъния. Това пък предложи председателят на Асоциацията по водите Иван Иванов. Той каза, че там състезанието е особено популярно, затова победителят от България в интересната надпревара ще участва и в румънската.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *