Цената на златото нарасна с 3,24% на седмична база

Въпреки че фючърсите върху златото затвориха петъчната сесия с отстъпление, стойността на благородния метал отбеляза ръст на седмична база. Активът получи подкрепа на фона на опасенията, че Федералният резерв на САЩ ще запази размера на мащабната си програма за стимулиране на икономика поне до началото 2014 г. с оглед на правителствената криза.

Златните контракти с доставка през декември поевтиняха с 0,63% в петъчната търговия, затваряйки седмицата на ниво от 1 314,60 долара за тройунция.

По-рано през сесията стойността на жълтия метал се повиши с 0,45%, удряйки сесиен връх от 1 328,90 долара за тройунция – най-високото равнище от 8 октомври.

На седмична база благородният метал поскъпна с 3,24%, отчитайки най-голямото седмично покачване в последните два месеца.

Цената на златото отчете ръст в четвъртък. Американският долар попадна под тежък натиск, въпреки че Конгресът постигна съгласие за подновяване на дейността на правителството и временно премахване на тавана на дълга.

Политическото споразумение между републиканците и демократите осигури финансиране на федералното правителство до 15 януари и премахна временно тавана на държавните задължения до 7 февруари.

Доларовият индекс ICE, който следи представянето на зелените пари спрямо кошница от шест други основни валути, изгуби 0,9% за седмицата, за да се установи на 8-месечно дъно от 79,69 пункта в петък.

Спадът на долара дойде на фона на опасенията, че влиянието на блокажа на федералното правителство върху крехкото икономическо възстановяване ще подтикне Фед да забави свиването на стимулите си поне до началото на 2014 г.

Движението на цената на златото през настоящата година до голяма степен е продиктувано от очаквания за това дали централната банка на САЩ ще прекрати програмата си за количествени улеснения по-рано от очакваното.

Следващото заседание на щатски централни банкери е насрочено за 29-30 октомври.

При търговията с други ценни метали среброто с доставка през декември поевтиня с 0,15 на сто до 21,91 долара на тройунция в петък. Ден по-рано цената на суровината нарасна с 2,72% до 21,94 долара за тройунция.

На седмична база стойността на среброто се изкачи с 3,01%, записвайки първият си седмичен ръст в последните шест седмици.

Междувременно медта с доставка през декември поскъпна с 0,06 на сто в петък, за да затвори седмицата при 3,299 долара за паунд. В четвъртък стойността на медните фючърси изгуби 0,33% до 3,297 долара за паунд.

Цената на червения метал напредна с 0,9% на седмична база на фона на очакванията за засилване на търсенето от Китай.

Публикуваните в петък официални данни показаха, че икономиката на Китай се е разширила с годишен темп от 7,8% през третото тримесечие. През предходното тримесечие постигнатият ръст бе 7,5%.

Отделен доклад показа, че индустриалното производство в Китай се е увеличило с 10,2% на годишна база през септември, надхвърляйки прогнозите за покачване от 10,1%. Месец по-рано пък увеличението бе с 10,4 на сто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *