Цената на златото тръгна нагоре

/© Снимка: Sofia Photo Agency

На капиталовите пазари настроенията са предимно позитивни, след като притеснението от очакването на новини от ФЕД през миналата седмица се разсеяха, големите корпорации на Wall Street не поднасят твърде разочароващи резултати, а проблемите в Европа и Азия изглеждат овладяна и държани под контрол.

Инвеститорите отвъд океана проследиха данните за търговията с недвижими имоти през юни. Те показват спад на продажбите с 1.2%, в което има и сезонен елемент според Националната асоциация на търговците на недвижими имоти.

Dow Jones Industrial Average се покачи с 0.01% до 15 545 пункта.
S&P 500 Index добави 0.20% до 1 695 пункта.
NASDAQ Composite Index напредна с 0.36% до 3 600 пункта.

Причина за инвеститорския оптимизъм в Азия може да се търси в прогнозата на банка HSBC, според която ако икономическият растеж в Китай не успее да достигне 7%, то това ще бъде сигнал за предприемането на мерки по стимулиране на икономиката. Експертите посочват, че в действителност е важно качеството на постигания растеж, а не само цифрите, но индикатор под 7% би довел до социално напрежение и политическа несигурност, която би могла да бъде преодоляна само ако правителството пристъпи към фискални или монетарни стимули. От HSBC все пак очакват, че икономиката на Китай ще нарасне със 7.4% през тази година, което е под заложената от правителството цел 7.5%.

Nikkei 225 се повиши с 0.97% до 14 800 пункта.
Hang Seng Index напредна с 2.05% до 21 855 пункта.
CSI 300 Index отскочи с 2.45% до 2 256 пункта.

На стоковите пазари фючърсите за лек американски петрол с доставка през септември поевтиняват с два цента до $ 106.92 за барел по време на азиатската сесия. Петролът сорт брент поскъпва с 29 цента до $ 108.44 за барел, като така спредът между двете цени отново започна да се разширява.
Играчите на този пазар са в очакване на данни за запасите от суровина в САЩ, които ще бъдат оповестени в сряда. Прети тях анализаторите на Platts излязоха с прогноза, че ще бъде отчетен спад на резервите с 2.6 млн. барела.

Златото се търгува на цена от $ 1 331.10 за тройунция, което е лек спад след поскъпването в американската сесия снощи. В момента най-атрактивния фючърс за злато на пазара е декемврийският, който снощи поскъпна с 90 цента. Августовският контракт за злато обаче бе героят на снощната търговия с поскъпване от $ 43.10 или 3.3% до $ 1.336 за тройунция.

Сред причините за това възстановително движение е техническия сигнал за покупки, тъй се получи след като металът бе поевтинял достатъчно под нивото на съпротива от $ 1 300 за тройунция.

Спомогна, разбира се, и слабият долар, тъй като деноминираните в него суровини обикновено се облагодетелстват от възможността за покупки.

Във валутната търговия еврото притиска долара до $ 1.3190, което обаче е леко отстъпление от пика при $ 1.3207, достигнат тази нощ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *