Цената на петрола над 53 долара по време на азиатската търговия

Цените на петролните фючърси с доставка през май започнаха седмицата с повишения в интервала 1-2%. В часовете на азиатската електронна търговия котировките на американския лек суров петрол се повишават с 1,8% до 53,48 долара за барел. Цената на петрола тип „Брент“ добавя 1,05% до 54,03 долара за барел. За последно цената на барел петрол е била над 54 долара в началото на февруари.
Цената на петролните фючърси с доставка през май се понижи с 13 цента до 52,51 долара за барел в края на миналата седмица под натиска на данните на Министерството на труда в САЩ, които показаха, че безработицата в страната се е повишила до 8,5%. Новината, че повече от 5 млн. души са загубили работните си места от началото на ипотечната криза подсказа на инвеститорите, че потребителският сектор трудно ще издърпа напред американската икономика.
Другата причина за спада на петролните котировки в петък се крие в желанието на част от инвеститорите да кешират натрупаната печалба преди почивните дни. Цената на черното злато се повиши рязко с близо 9% по време на сесията в четвъртък, когато страните от Г-20 взеха решение да увеличат средствата за борба с икономическата криза с над 1 трлн. долара.
На седмична база цената на американския лек суров петрол се повиши с едва 13 цента въпреки силната волатилност на котировките през седмицата, които се движиха в интервала 48-53 долара за барел.
Цената на барел петрол тип „Брент“ се повиши със 72 цента до 53,47 долара за барел в края на петъчната сесия на Лондонската международна петролна борса.
Според анализатори цените на петролните фючърси ще останат силно променливи и през следващите месеци главно под влияние на данните за потреблението и за състоянието на световната икономика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *