Цената на петрола падна под 68 долара за барел

Цената на петрола продължи да се понижава за втори пореден ден и се смъкна под 68 долара за барел. Корекцията идва след силното рали на котировките в края на миналата седмица, благодарение на което цената на черното злато се удвои за последните четири месеца.
Поскъпването на щатската валута след данните за заетостта в американската икономика през май също допринесе за понижението на цената, защото направи инвестициите в петрол и други стоки по-малко атрактивни.
Петролните фючърси с доставка през юли поевтиняват с 0,7% до 67,97 долара за барел в часовете на днешната азиатска търговия. Това е втори пореден дневен спад, след като в края на петъчната сесия петролът поевтиня с 0,5%, или 37 цента, до 68,44 долара за барел. Малко преди това цената на черното злато скочи до седеммесечен максимум от 70,32 долара за барел.
През последните два месеца петролните фючърси са поскъпнали с близо 40%, а от началото на годината повишението възлиза на повече от 50%. В същото време запасите от петрол и природен газ продължават да се увеличават, а потреблението остава ниско.
Петролът тип Брент поевтинява с 0,9% до 67,69 долара за барел в часовете на електронната търговия на лондонската петролна борса. Цената на Брента се е повиши от 42,70 долара за барел в средата на април до 68 долара за барел в края на миналата седмица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *