Цената на петрола се задържа над $64 заради несигурността около Иран и Нигерия

ЕС подновява преговорите с Иран след предложението на страната за временно прекратяване на обогатяването на уран

Цената на петрола се задържа над $64 за барел в четвъртък, подкрепена от застоя по отношение на иранската ядрена програма и опасенията около доставките от Нигерия заради стачка на петролни работници, предаде Reuters.

Американският лек суров петрол с доставка през октомври поскъпна с 52 цента до $64.49 за барел в 4:11 GMT, след като в сряда цената му се повиши с 21 цента, което сложи край на понижението в продължение на седем поредни сесии.

Лондонският суров петрол сорт „Brent“ поскъпна с 45 цента до $63.44.

Цените се повишаваха по време на азиатската сесия всеки ден през настоящата седмица, след което по време на европейската повишаването отслабваше, преди отново да се стигне до покачване в американската сесия и да приключи с обичайното поевтиняване на петрола през последния половин час на търговия.

ЕС ще поднови днес преговорите с Иран, като целта е да се изясни предложението на дипломати от Техеран, направено през уикенда и отнасящо се за временно прекратяване на обогатяването на уран.

САЩ продължават да подкрепят тезата, че ООН трябва да наложи санкции на Иран, но Китай, Русия, Германия и Франция искат повече време за дипломатически компромис.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *