Цената на петрола се смъкна до 3-годишно дъно

Цената на лекия суров петрол West Texas Intermediate (WTI) продължава да е под натиск за продажби в петък, разширявайки загубите си предишната сесия, след като пазарните участници реагират отрицателно на свръхпредлагането на фона на изоставащото търсене.

Фючърсите върху суровината с доставка през декември поевтиняват с 2,24 на сто до 83,85 долара за тройунция, достигайки най-ниското си равнище от септември 2011 г. насам.

Цената на контрактите върху брента с доставка през декември също отстъпва, спадайки с 0,63 на сто до 88,47 долара за тройунция – най-ниското равнище от 2010 г. насам.

Според анализатори Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) трябва да понижи производството си на петрол, за да спре спадането на цените. По думите им 85 долара на барел е нивото, при което ОПЕК се намесваше в миналото.

По-рано Администрацията за енергийна информация съобщи, че доставките на суров петрол в САЩ са нараснали с 5 млн. барела през седмицата, която приключи на 3 октомври, надхвърляйки очакванията на анализаторите, които бяха заложили на ръст от едва 2 млн. барела. Запасите от бензин пък нараснаха с 1,18 млн. барела.

Освен това Агенцията информира, че САЩ са внасяли по над 7 млн. барела петрол на ден през въпросната седмица, въпреки че добивът на шистов петрол в страната спомага за вътрешното търсене.

По-рано тази седмица Международният валутен фонд понижи прогнозата си за икономическия растеж в световен мащаб за тази и следващата година. Организацията посочи, че икономиката на Китай – вторият по големина потребител на петрол в света, вероятно ще се разшири със 7,4% през тази година и със 7,1% през 2015 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *