Цената на петрола скочи над 61 долара

Суровият петрол регистрира значително повишение вчера, добавяйки над 2 долара към стойността си, след като данните за петролните запаси в САЩ отчетоха понижение за изминалата седмица.

Фючърсите на ценната суровина с доставка през декември завършиха вчерашния ден на щатските пазари с повишение от 2.05 долара за барел при ниво от 61.40 долара за барел.

Американското енергийно министерство отчете понижение в запасите на петрол от 3.3 млн. барела през изминалата седмица до ниво от 332.3 млн. барела. Средните очаквания на анализаторите бяха за ръст за четвърта поредна седмица, като повишението им трябваше да възлезе в размер на 2.7 млн. барела.

Спад от 1.4 млн. барела се отбелязали и запасите на дестилирани горива до 144 млн. барела, а тези на бензина са се понижили с 2.8 млн. барела.

С ръста си вчера цената на петрола прекъсна силното си понижение от близо 11%, отвело ценната суровина до най-ниските й за последните 11 месеца нива, независимо от решението на ОПЕК да намали производството си с 1.2 млн. барела на ден.

По време на търговията си на азиатските пазари ценната суровина продължи ръста си, като добави нови 0.25 долара към стойността си до ниво от 61.65 долара за барел с доставка през декември.

Повишение отбелязаха и цените на останалите петролни продукти, като фючърсите на отоплителното гориво поскъпнаха с близо 0.5 цента до ниво от 1.7435 долара за галон с доставка през ноември. Фючърсите на природния газ регистрираха повишение от 8.8 цента до ниво от 7.781 долара за ММВtu.

Междувременно ръстът в цената на петрола се предопределя в известна степен и от породилото се ново напрежение в Нигерия след атаките над три от петролните находища на Royal Dutch Shell PLC вчера от разгневени селяни.

Силно повишение регистрира и цената на златото, която след ръста си от 3.2 долара в сряда по време на търговията си на щатските пазари, по време на азиатската борсова сесия добави нови 4.4 долара към стойността си до 595 долара за тройунция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *