Цената на петрола спада и тази седмица заради икономическото забавяне на Китай

~Цената на петрола сорт Brent се задържа малко над 107 д. за барел, като спада трета поредна седмица поради забавянето на икономическия ръст в Китай и увеличаването на запасите в САЩ.

По обед фючърсите за Brent поскъпнаха с 19 цента до 107,58 долара за барел, а тези за американския индикативен сорт WTI – с 49 цента – до 98,69 д. за барел. За седмица WTI поевтиня обаче с 4,3 на сто донякъде и за сметка на неочакваната продажба на петрол от стратегическите запаси на САЩ.

Натиск върху котировките оказва също така и значителното повишение на запасите в САЩ през миналата седмица, независимо то съобщенията за намален добив Северна Дакота през януари.

Среднодневният добив от 12-те най-големи норвежки и британски находища в Северно море през април се очаква да се съкрати с 2% спрямо март. Но търговците смятат, че това няма да окаже влияние върху цените, защото и голяма част от преработвателните мощности ще излязат в ремонт и профилактика.
Публикуваните вчера данни за броя на молбите за помощ при безработица и за продажбите на дребно повишиха очакванията за стабилен икономически ръст и понататъшно свиване на стимулите от страна на ФЕД.

Все пак в близка перспектива напрежението около Украйна е важно събитие за петролния пазар. Мирното разрешаване на кризата ще доведе до относително спадане на цените на Brent спрямо WTI. Но е трудно да се предвидят тенденциите на пазар в близко време, смята старши стратегът на CMC Markets в Сидни Майкъл Макарти.

Международната агенция по енергетика днес повиши прогнозите за ръста на световното потребление на петрол през 2014 година. Отбелязва се обаче, че повишаването на добива в Ирак и някои други страни ще задоволи повишеното търсене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *