Цената на петрола Brent остава под 100 долара за барел

Цената на петрола сорт Brent остава под 100 долара за барел за сметка на стабилните доставки на световния пазар при слабо търсене.

Сутринта фючърсите за сорта Brent поевтиняха с 10 цента до 97,94 д. за барел, а тези за американския еталон WTI – също с 10 цента до 91,57 долара за барел. В хода на вчерашната търговия цената на Brent слезе до 97,60 долара, което е минимално дневно ниво от 18 април 2013 година. От началото на тази седмица котировките на двата еталонни сорта загубиха от стойността си 2-3 процента, отбелязва Reuters.

Президентът на САЩ Барак Обама съобщил, че е дал разрешение за въздушни удари в Сирия и за отправянето на допълнителни американски военни съветници в Ирак.

„Инвеститорите се опасяват от неочаквани последици на ескалацията, включително агресивен отговор на ислямистите. Геополитическите рискове се запазват, а развитието на ситуацията не предвещава нищо добро“, отбелязва управляващият рисковете на петролния пазар на Mitsubishi Corp в Япония Тони Нунан.

ОПЕК понижи прогнозата за търсенето на добивания от страните членки петрол в тази и следващата години.

Запасите от бензин и други дестилати в САЩ през миналата седмица значително са нараснали. В близките един-два месеца цената американския еталон WTI може да спадне до 85 долара за барел, очакват анализатори.

Либия планира да повиши добива до 1 милион барела в денонощие през октомври, съобщи министър председателят на страната.

Страните от ЕС не успяха да решат, да въвеждат ли в сила новите санкции срещу Русия. Те могат да включат забрана на американски и европейски компании да участват в проекти по разработване на труднодостъпни находища в Русия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *