Цената на петрола Brent се върна на 55 долара за барел

Цената на петрола расте след вчерашния спад, породен от данните за запасите в САЩ.

В началото на деня фючърсите за сорта Brent поскъпнаха с 34 цента до 55 долара за барел, а тези за американския еталон WTI – с 72 цента до 49,56 долара за барел. В сряда Brent поевтиня с 3 процента, а WTI – с повече от 2 процента, отбелязва Reuters.

Запасите от петрол в САЩ през миналата седмица са нараснали с 4,9 млн. барела, по данни на Управлението за енергийна информация, при прогноза за ръст от 3,7 на сто.

Пазарът се възстановява след вчерашния спад, отчитат наблюдатели.

Цената на петрола Brent се покачи с 30 процента в сравнение с отбелязания през януари минимум от 45,19 долара за барел, но данните, както и преди, говорят за свръх предлагане на световните пазари.

Трудно е с увереност да се твърди, че петролният пазар се ориентира трайно към растеж. Съкращаване на инвестициите в редица големи компании ще се отрази върху тяхната активност след няколко месеца, отбелязват анализаторите на Nomura.

Министърът на петрол на Саудитска Арабия Али ал-Наими се срещна с председателя на съвета на директорите на Газпром Виктор Зубков и министъра на правосъдието на Алжир, за да обсъдят сътрудничеството на ОПЕК със страни, които не членуват в картела.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *