Цената на пшеницата по висока от миналата жътва

Цената на пшеницата от реколтата, която вече се прибира в Черноморския регион е със 7-8 долара на тон по-висока от миналата година и достига до 180-190 долара за тон

Това съобщи Васил Симов, шеф на Софийска стокова борса (ССБ) след проведения днес Консултативен съвет по зърното (КСЗ) в земеделското министерство. „В тази част на света износителите на пшеница са Русия, Украйна, Казахстан, Румъния и България. В Азиатско-Тихоокенаският район, където са всички други големи износители като САЩ, Австралия и Аржентина, както и в Западна Европа – с Франция и Германия също стартовите цени са по-високи и са в рамките на 190-200 долара за тон. В България към края на юни те са средно по 291,25 лв. за тон, срещу 271 лв. година по-рано“, добави той.

Симов обясни за „Монитор“, че очакваните добиви в света през новата реколтната година са около 740 млн. т или с 12 млн. т по-малко, като общо спадът ще е минимален и лесно ще се покрие от преходните запаси. Според него ръстът на цените се дължи на известна несигурност дали навсякъде в света прогнозите за добра реколта ще се сбъднат. „Причината е, че на много места е имало влошаване на времето“, добави Симов. По думите

 

именно тази несигурност е в основата на поскъпването,

 

но нещата с конюнктурата на пазарите на жито в света стават ясни през септември.

Пшеницата е с най-добро качество за последните десетилетия, сочат още данните изнесени на консултативния съвет. Очаква се реколта 2017 г. да бъде около 5,2 млн. тона за пшеницата и 600 хил. тона за ечемика, но прогнозата е без отчитане на пораженията от градушките през последната седмица. Към момента засетите площи с пшеница са малко над 11 млн. дка, а с ечемик – 1,301 млн. дка.

Прогнозираният среден добив за пшеница е 476 кг/дка, при ечемика е 446 кг/дка, като тези стойности са по-високи с 6% при пшеницата и 7% при ечемика, в сравнение с миналата година.

Председателят на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) Венцислав Върбанов прогнозира, че започналата жътва на есенниците ще завърши до 2-3 седмици.

 

Марияна Кукушева от хлебарската асоциация отново припомни, че основно условие за поевтиняване на хляба е отпадане или намаляване на ДДС за продукта, информира monitor.bg. Земеделският министър Румен Порожанов съобщи, че в понеделник ще обсъжда с браншовите организации от отрасъла идеи за намаляване на сивия сектор.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *