Цената на тока докара разнобой сред управляващите

Желанието на премиера Бойко Борисов да наложи на КЕВР да отложи вдигането на цената на тока от 1 юли не срещна очакваното одобрение нито от партията му ГЕРБ, нито от партньорите от управляващата коалиция от Реформаторския блок. В сряда на заседание на Министерския съвет Борисов намекна, че независимият регулатор трябва да отложи поскъпването с поне месец, докато се направят нови изчисления, а парламентарната енергийна комисия провери как са правени сегашните сметки. Председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев от ГЕРб и Мартин Димитров от РБ обаче вчера се опълчиха срещу отлагането на решението. Председателят на КЕВР Иван Иванов също заяви, че регулаторът няма да се огъне под натиска и на 30 юни ще обяви новите цени на тока.

Според Делян Добрев изобщо не е необходимо да се отлага въвеждането на новите цени на тока. Той оспори и твърденията, че от юли енергията за бизнеса ще поскъпне с 20% и обясни, че повишението за индустрията ще е под 2%. До дни Министерството на енергетиката ще приеме наредба, съгласно която индустрията и предприятията в определени сектори ще бъдат облекчени с 85 процента от зелената компонента в цената на тока, каза Добрев. И добави, че регулаторът този път прави балансирано и добро предложение. „Парламентът не може да се меси в определянето на цените, което е задължение на КЕВР, но може да изкаже мнение“, заяви, от своя страна, Мартин Димитров от РБ. По думите му отлагане не трябва да има, защото липсват причини за него. Той обясни, че не се очаква никакъв шок за индустрията.

„Ценовият модел, по който ние организираме цените на електроенергията за следващия регулаторен период, почива върху принципи, справедливост и реформаторски дух и регулаторът няма да се огъне под натиск, който не почива върху идеята за спасяване на българската енергетика и определението за справедливост за българското общество“, категоричен бе шефът на КЕВР Иван Иванов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *