Цената на тока през енергийната борса скочи с 45%

Цената на електроенергията, която беше изтъргувана на борсата в България в понеделник, „избухна“ до средно 246 лв. за мегаватчас. Това е увеличение от близо 45% спрямо предишния ден, когато се смяташе, че цената е достигнала едно от най-високите нива от създаването на борсата през януари миналата година. Една от причините е в по-голямото търсене на регулирания пазар заради студеното време. Цените на борсата не засягат домакинствата, a търговците и компаниите, които купуват от нея.

 

„Основната причина за постигнатата цена е двойно по-малкото предлагане и увеличеното търсене“, коментира изпълнителният директор на Българска независима електроенергийна борса (БНЕБ), Константин Константинов. По думите му обаче борсата няма информация какви количества предлагат производителите, така че не е ясно коя от централите е пуснала по-малко енергия на борсата и защо. Той допълни, че каквато и да е цената на борсата, тя е постигната, тъй като е имало съответните оферти купува.

От АЕЦ „Козлодуй“, която е един от основните производители на енергия в страната, коментираха, че централата работи с пълния си производствен капацитет и произвежда максимално количество електроенергия в съответствие с планирания график.

„Количествата електрическа енергия, които дружеството предлага на енергийната борса, са съобразени със заявките на обществения доставчик (НЕК за регулирания пазар – бел. ред.), които се изпълняват с приоритет“, допълват оттам.

От ТЕЦ „Марица-изток 2“, която е другият основен продавач на борсата, не дадоха коментар. От сайта на Европейската мрежа на електропреносните системни оператори ENTSO-E обаче се вижда, че централата работи с пълна мощност. ТЕЦ „Бобов дол“ на Христо Ковачки работи само с един от двата си блока, въпреки че централата е един от основните снабдители на студен резерв.

Къде е токът

Единствената логична причина за високата цена на борсата в понеделник (9 януари) е, че предложените количества са били двойно по-малки (4873 мегаватчас ) от тези, които по принцип се продават, информира . За сравнение – ден по-рано продадената енергия е била 9 хил. мегаватчаса, а на 22 декември, когато борсата постави рекорд, са продадени 11.5 хил. мегаватчаса енергия.

Според пазарни участници енергията е изкупена основно от трима търговци, което означава, че голяма част от останалите не са успели да купят нужните им количества.

По-малкото енергия, пусната на борсата обаче, може да се обясни с по-голямата консумация на регулирания пазар заради студеното време, като там са били насочени по-големи количества. Това се вижда и от данните на Електроенергийния системен оператор, който отчита, че през последните два дни потреблението в някои часове е достигнало близки до рекордните стойности от 7444 мегаватчас, които са били отчетени в началото на февруари 2012 г. Във вторник (10 януари) се очаква да бъде поставен нов рекорд на потреблението от 7600 мегаватчаса, допълниха от ЕСО.

Как е в Европа

Заради студеното време в цяла Европа има повишено търсене и цените са високи, коментира Мартин Георгиев, председател на Асоциацията на търговците на електроенергия в България (АТЕБ). Oт сайта на румънската борса OPCOM обаче се вижда, че най-висока цена на вчерашната търговия е постигната на унгарската борса, където пиковата енергия (в дневните часове, когато се консумира най-много енергия) е постигнала цена от близо 252 лв.

За сравнение – средната цена на пиковата енергия на българската борса е 286.16 лв. за мегаватчас, а в някои часове е достигнала дори 342 лв. за мегаватчас. Повишението на цената в Унгария може да се обясни с това, че много централи са спрели работа в определени часове заради екстремните температури, докато в България повечето мощности са работили на пълни обороти пише capital.bg. Повишение на цените се наблюдава и в Словакия и Чехия, но те също са под тези на българската борса.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *