Цените на бизнес имотите в САЩ най-ниски от 7 години

Цените на бизнес имотите в САЩ се понижиха през октомври до най-ниското си ниво от над седем години, след като безработицата намали търсенето на апартаменти, офиси и търговски площи, съобщи Bloomberg.
Индексът за цените на бизнес имотите Moody’s/REAL CPPI се понижи с 1,5% през октомври спрямо септември до най-ниската си стойност от август 2002 г. На годишна база цените са паднали с 36%, а спрямо пика си от октомври 2007 г. – с 44%, сочи индексът.
Стойностите намаляват, защото безработицата в САЩ расте и потребителите свиват разходите си. Нивото на незаетост на офисите може да доближи 20% следващата година, тъй като работодателите се въздържат да наемат служители, заявиха по-рано миналия месец от консултантските компании Jones Lang LaSalle и Grubb & Ellis Co.
„Основният въпрос пред бизнес имотите точно сега са пониженията на стойностите, които отбелязваме спрямо пика на цените”, коментира Матю Андерсън, партньор в базираната в Калифорния Foresight Analytics LLC, преди излизането на данните. “Започвам да си мисля, че мащабът на пониженията в бъдеще ще е по-малък.”
Задължения на стойност около 1,4 трлн. долара, свързани с бизнес имоти, се очаква да станат дължими през следващите пет години, като от Foresight изчисляват, че 53% от тях ще бъдат „под водата“, т.е. стойността на имотите ще е по-малка от ипотеката, казва Андерсън.
Стойностите на бизнес имотите може да се понижат с общо 50% от пика до дъното, смята той.
Цените на офис пазара в Ню Йорк са паднали с 38,1% през последните четири тримесечия, става ясно още от данните на Moody’s.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *