Цените на дървата за огрев надминаха тези в Германия

С 25 процента по-скъпи от миналата есен са дървата за огрев. В Смолян кубик букови цепеници се продава по 75 лева при цена 55 лева преди година. В Пловдив нарязаните дъбови и букови дърва в най-големия склад на „Кукленско шосе“ са по 90 лева. В Германия цената е около 40 евро, коментира директорът на Регионалната дирекция по горите инж. Асен Карабов.

По данни на горските 80 процента от населението на Смолянско разчита на отопление на дърва. Заради ниските доходи в региона и високите цени на доставчиците, голяма част от хората сами добиват дърва от родопските сечища. Миналата зима на населението са дадени разрешителни за 63 000 кубика, но сега заявките се увеличават.

В пунктовете за твърди горива иглолистната дървесина за огрев също е поскъпнала от 38 на 48 лева за кубик във времето от края на миналия отоплителен сезон до началото на новия.

Скок на цените има и при въглищата. В Смолян насипните брикети са 215 лв./т. при 170 лв./т. през миналата година. В базата на „Топливо“ в Пловдив пък брикетите са 232 лева, с 40 повече от миналата зима. В момента няма на склад, а следващата доставка се очаква да пристигне до ден – два с ново увеличение от 10 лева. Висококалорийните, тип „Донбас“ са по 260 лева, но работниците твърдят, че предстои второ поскъпване с поне с 20 лева.
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *