Цените на жилищата влязоха в хаотичната си фаза

Финансовата криза и нарастващото предлагане объркаха жилищния пазар в София, показа есенното издание на изложението BalPex. На сходни цени се предлагат апартаменти в строеж в краен квартал като Люлин и на първа линия на престижния бул. България. Според агенциите за имоти причината е, че много продавачи още пазят инерцията от възходящия пазар, докато други вече търсят изход от намаляващите продажби.
СравнениеБрокерите на имоти са категорични, че в момента търсене на жилища в средния ценови сегмент няма. Купува се или най-евтиното – до 800-900 EUR/кв. м, или скъпото – над 1500 EUR/кв. м, посочи Антон Илиев, съсобственик в агенция ERA ТБМ. Предприемачите, които вече усещат тенденцията и разчитат основно на банково финансиране, намаляват офертните цени, за да стимулират продажбите си. Инвеститорите в голям жилищен проект в жк Люлин например свалят цените на двустайните апартаменти с 10 000 EUR до 58 000 EUR. В същия район обаче конкурентен проект запазва нивата от 1300 EUR/кв. м. На същата цена, но с включени довършителни работи, се продават и жилищата в комплекс Силвър проджект на бул. България. Проектът има 86 апартамента и офис част и се предлага с влязло в сила разрешение за ползване. В момента строителите трябва да са гъвкави, защото пазарната ситуация не работи за тях, коментира Николай Найчов от агенция Аристо, която предлага Силвър проджект. Според него още догодина ще започне пресяване на добрите и лошите проекти.
БонусиЛогиката е имоти със сходни характеристики в един и същ квартал да се предлагат на сходни цени, а в момента често сме свидетели на драстични разминавания, коментира регионалният представител на RE/MAX Илиян Николов. Според него обаче вече се усеща застой – ако преди апартамент се е продавал с 2-3 огледа, сега се изискват поне 5-6. Заради трудния пазар много проекти вече се предлагат и с бонуси. Испанската компания Херчеса например пуска жилищата от бъдещия си комплекс Зеленика с безплатно място за паркиране. Апартаментите в Резиденшъл парк София на Линднер груп пък се предлагат с безплатни мазе и тераса, а общите части са едва 7%. В същото време в покрайнините на София се появява и строителство на по-разумни цени. Инвестиционната компания Грийн лайф например стартира проект в близост до бул. Цариградско шосе в жк Дружба при цени 850-960 EUR/кв. м. Офертите на Перфекто груп в Малинова долина тръгват от 590 EUR, а в кв. Витоша – от 1135 EUR/кв. м.
ipo.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *