Цените на жилищата в България нарастват с 6.3%

Цените на жилищата в България нарастват с 6.3% през третото тримесечие.Цените на жилищата в България продължават да растат, но темпът видимо се забавя. През третото тримесечие увеличението в страната е 6.3% на годишна база, докато през периода април – юни беше 7.5%.

Резултат с изображение за жилища софия

Забавянето идва основно от цените на съществуващите жилища, които поскъпват с 5.8% спрямо юли – септември 2017 г. За справка, това е най-слабият отчетен темп на растеж от първото тримесечие на 2016 г., показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Данните не са изненада предвид относителното затишие на имотния пазар през последната година. Почти нулевите лихви по депозити превърнаха влагането на спестяванията на домакинствата в имоти в добра стратегия, а цените на жилищата тръгнаха бързо нагоре. Пазарът обаче започва да се насища, евтините ипотечни кредити повишават нивата на задлъжнялост, а оттам нараства и предпазливостта на хората и това е видимо в националната статистика.

Пловдив води

Подобно на предходното тримесечие най-осезаемо е поскъпването на жилищата в Пловдив – 9.6% на годишна база през периода юли – септември. Високият темп на растеж идва от цените на съществуващите имоти, които се повишават с 11.5%, докато при новите жилища увеличението е 6.2%. И тук обаче е налице видимо забавяне на темпа спрямо предходните две години, информира в.Капитал.

В столицата цените нарастват със 7% през третото тримесечие, което е най-слабият темп от януари – март 2016 г. От друга страна, във Варна и Бургас е видимо ускорение както при новите, така и при съществуващите жилища. В Стара Загора пък е отчетено най-слабото изменение – едва 4.4% на годишна база през третото тримесечие.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *