Цените на жилищата в Испания забавят темповете си на спад през тримесечието

Цените на испанските жилища се понижиха с по-бавни темпове през първото тримесечие, когато спаднаха с 4,5% спрямо същия период на миналата година, сочат официални данни.
Въпреки това те все още не са толкова близо до повратната точка, когато ще започнат да се покачват, тъй като пазарът на имоти в страната е все още слаб, пише Ройтерс.
Спадът от 4,5% за първите три месеца на годината представлява слабо подобрение в сравнение с понижението от 6,2%, отчетено за последното тримесечие на 2009 г.
Жилищните цени регистрираха рекорден спад от 8,2% през второто тримесечие на 2009 г.
Миналата седмица изданието публикува анкета, според която цените на жилищните имоти в Испания ще паднат общо с 8% тази година, като понижението ще продължи и през 2011 г., преди да започнат да се стабилизират през 2012 г.
Според проучване на The Economist, публикувано наскоро, забавянето на спада в Испания не е единичен случай. В САЩ има все повече данни, че цените на някои пазари се стабилизират, докато в Канада те вече са започнали да растат. Проучването сочи, че на половината от 20-те разглеждани пазари жилищните цени вече са по-високи в сравнение с преди 12 месеца.

финанси
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *