Цените на жилищата в Нова Зеландия с първи ръст за последните 18 месеца

Цените на жилищата в Нова Зеландия се покачиха за първи път от шест тримесечия насам, показват данни на правителствената агенция за оценяване Quotable Value New Zealand Ltd.
Цените са се повишили със средно 0,4 на сто през трите месеца до края на юни спрямо предходното тримесечие, когато са се понижили с 2,1 на сто, предава Bloomberg. Спрямо година по-рано цените са отчели 7,1% спад през юни. От централната банка на страната днес заявиха, че има все още възможност за понижаване на лихвите по ипотечните кредити.
Основната лихва на Нова Зеландия бе намалена до 2,5 на сто, за да се активизира търсенето. Цените на жилищата може да продължат да растат, тъй като по-ниските разходи за ползване на заемни средства ще насърчат потребителското доверие и ще привлекат повече хора на пазара на имоти, пише информационната агенция.
„Цените в момента са почти на дъното“, казва Ник Тъфли, главен икономист от ASB Bank Ltd. „Все по-голямо е търсенето от страна на купувачите и за това голяма роля играят лихвените проценти“.
Кредиторите са обект на критика от бизнес групи и политици за това, че не понижават лихвите по ипотечните заеми със същия процент, както и централната банка.
„Банките трябва да се вслушват внимателно в това, което казва централната банка“,заяви премиерът Джон Кий. „Бихме искали по-ниски лихви, защото това е здравословно за икономиката“, призова той.
Цените на жилищата в Нова Зеландия започнаха да се понижават миналата година насред глобалната кредитна криза. Продажбите достигнаха рекордно ниска стойност през януари, а през март са били с 9,3 на сто по-ниски спрямо година по-рано.
Годишният ръст на имиграцията се е ускорил до най-високото ниво от повече от две години през май, докато продажбите на жилища се покачиха с 44 на сто. Потребителското доверие достигна 18-месечен връх през второто тримесечие, показва проучване на Westpac Banking Corp. и McDermott Miller Ltd.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *