Цените на жилищата в Пловдив, Варна и Бургас

Освен в София, интересно е да се види, как се развиват имотните пазари в другите големи градове на страната. Ето кратък анализ за трето тримесечие за Пловдив, Варна и Бургас на BULGARIAN PROPERTIES.

„Като цяло можем да отбележим, че усещането е за трайно възстановяване и в 3-те най-големи града след столицата. Тези градски жилищни пазари показаха много добра жизнеспособност и привлякоха вниманието и доверието на местните купувачи и инвеститори. В допълнение, наемните пазари в големите градове се развиват много добре и дават допълнителен стимул за инвестиция в имот“, обобщава данните за тримесечието Полина Стойкова , изпълнителен директор на компанията, член на Кралския институт на лицензираните оценители.

Пловдив

Вторият по големина град в страната следва много близо тенденциите в столицата. През 2015 г. имотният пазар в града се радва на отлична активност, както в жилищния, така и в други сегменти на пазара. Общо продажбите в Пловдив нарастват с близо 5% на годишна база през 3-тото тримесечие. Нарасналото търсене и като цяло по-добрата среда активизираха строителния сектор и виждаме, че издадените разрешителни и започнатите сгради в гарда нарастват.

Среднaта цена, на която се сключват сделки с жилища в Пловдив по данни на BULGARIAN PROPERTIES е 570 евро/кв.м., а годишното нарастване, което наблюдаваме е около 4.5%.

Варна

Имотите в морската столица преживяват силна година, макар, че това не е ясно видимо от данните на официалната статистика. Обемите продажби там спадат през последните месеци по данни на Агенцията по вписванията, но това се дължи отчасти и на ваканционния пазар, тъй като във Варна се вписват и сделки в курорите около града.

Конкретно за градския пазар във Варна може да се отбележи, че цените на имотите бележат ръст от около 6% и това е единственият град, където имотите са на нива, подобни на тези в столицата. По данни на BULGARIAN PROPERTIES средната цена на сключените сделки през 3-тото тримесечие във Варна е около 800 евро/кв. метър

Бургас

В Бургас обемите продажби на имоти през 3-тото тримесечие нарастват с около 5% на годишна база, а средната цената на жилищата в града е около 600 евро/кв.м. Забелязва се спад в новоиздадените разрешителни за строителство на жилищни сгради, но това се дължи основно на спада при ваканционните имоти през тази година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *