Цените на жилищата ще ударят дъното в края на 2009 г.

Цените на жилищата ще продължат да спадат умерено през втората половина на 2009 г., като в края на тази и началото на следващата година ще бъде достигнато дъното и те ще започнат да се стабилизират. Това заяви днес пред журналисти Татяна Емилова, шеф на отдел „Жилищни имоти“ в Colliers International България. По думите й, ключовата дума, описваща имотния пазар в момента, е „оптимизация“ – постигане на равновесие между цена и качество. Налице е много ясно сегментиране между офертните цени на панелни и тухлени жилища – старо и ново строителство, както и в зависимост от качествата на имота и средата. В същото време се наблюдава и нормализиране на цените на жилищата в строеж. За разлика от сега, преди нашият пазар се е характеризирал с много конкурентни средни цени между панел и тухла независимо какво предлага жилището. Предвид здравите основи на жилищния пазар и факта, че търсенето се дължи на реални икономически и демографски фактори, както и на умерено позитивната перспектива пред българската икономика, според експертите се очаква този сегмент да започне да се възстановява през първата половина на 2010 г.
Спадът на средните офертни цени в някои престижни и бързоразвиващи се квартали на София за първата половина на годината е 10%, отчита анализът на Colliers. На годишна база той е 14%, което показва, че най-голям е бил именно от началото на 2009 г. Най-драматично е поевтиняването в района на Докторската градина – с 33%, като цените са стигнали до 1500 на кв. м. В кв. „Иван Вазов“ спадът е със 17%, в „Лозенец“ – с 12%.

Източник: imot.bg, imoti.net

Същевременно бързо развиващи се квартали като „Витоша“, „Манастирски ливади“, „Гоце Делчев“, „Бъкстон“, „Кръстова вада“, запазват сравнително стабилни цени през първото полугодие. „Когато пазарът усети влиянието на финансовата криза и промяната на икономическата ситуация в края на миналата година, първите засегнати бяха кварталите с липса на инфраструктура, които отчетоха тогава най-големия спад“, обясни Емилова. Сега при тях понижението е средно с 6%, като най-високо е в Бъкстон и Гоце Делчев – по 10%. Срокът за продажба на едно жилище пък е нараснал до 6-8 месеца при средно 3 месеца до миналата година.
С цел стимулиране на продажбите от началото на годината са се появили и нови схеми за закупуване, различни от банковото финансиране, като например „наем с опция за закупуване“ и „предварителен договор с отложено плащане“. Предстои да се разбере дали тези схеми ще бъдат катализатор на продажби в жилищния сегмент, посочиха от Colliers.
Пазарът на наемите също отбелязва спад за първото полугодие – в престижните квартали на столицата той е 18% от началото на годината. Основната причина за това е най-вече нормализирането на ценовите равнища, които бяха достигнали твърде високи нива, смятат експертите.
При офисните площи е налице пренасищане на пазара, като само за първите 6 месеца на 2009 г. на пазара в София са излезли нови 91 хил. кв. м офиси. На годишна база увеличението е с около 200 хил. кв. м, като дори и през „добрите“ години заемането е било около 150 хил. кв. м, посочи шефът на отдел „Офис площи“ в Colliers Антон Славчев. Процентът на свободните към момента офиси достига 13-14% при 7-8% преди началото на кризата. Особено страдат периферните райони на столицата, където незаетите площи достигат 20%. Значителното превишаване на предлагането над търсенето е довело и до спад на наемите – до 12 евро на кв. м в периферията, или на нивата от 2006 г., и с 0,5-1 евро на кв. м в широкия център. В центъра на града офисите държат нивата си, но при много ниска активност на пазара.
При търговските площи постигането на пълна заетост става все по-трудна задача, отбелязаха от Colliers. Според Давид Давидов, протестите в мол-овете са показали, че наемателите ще имат все по-голяма тежест при воденето на преговори. Картината от първата половина на годината ще се запази и до края на 2009 г., докато не се забележи известно възвръщане към предишните обороти на търговията, смята Давидов.

insurance.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *