Цените на земята за индустриални проекти в София ще продължат да падат

Цените на терените в локации, подходящи за изграждане на индустриални проекти около София, ще продължат да се понижават през следващите 12 месеца, сочи проучване на Colliers International.
В момента средната цена на тези терени е около 68 евро на кв. м. За разлика от тях наемните нива, които сега са средно 6 евро на кв. м на месец за първокласните индустриални площи, се очаква да останат стабилни.
Скорошно проучване на Investor.bg сочи, че цените на строителните терени около София са спаднали с около 30% за последните 12 месеца.
Цените на земята на по-голяма част от пазарите в Европа и по света, включени в проучването на Colliers, се очаква да спадат или да останат стабилни. За много малко от тях като Загреб, Белград и Франкфурт, от компанията прогнозират ръст през следващите 12 месеца.
През 2009 г. наемите на складови площи в Европа се очаква да отчетат спад във Франция, Швеция, Русия, Ирландия, Испания и Великобритания. На останалите пазари на континента обаче наемите вероятно ще останат стабилни поради силния фундамент на сектора на имоти, смятат от компанията.
Европа е и континентът с най-скъпите складови площи, като тези около Хийтроу в Лондон за поредна година са на челно място в света с наеми от 185 евро на кв. м на година. Също така цените на земята около Хийтроу са най-скъпи в света на нива от 69,75 долара на кв. фут.
Въпреки че е реагирал на кризата учудващо стабилно през първата половина на миналата година, пазарът на индустриални площи в Европа е регистрирал значително понижение през вторите шест месеца.
Пазарите в Азия се очаква да останат най-стабилни в света през 2009 г. При тях рискът се крие главно във факта, че много от големите азиатски икономики са зависими от износа към развитите пазари, който се е забавил поради рецесията в последните, пише в доклада. Това забавяне се очаква да продължи и през 2009 г., въпреки че вътрешната търговия между азиатските страни се очаква да остане сравнително стабилна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *