Цените на земята паднали с 40%

Пазарът на земя напролет ще живне, ако земеделските стопани в Добричко успеят да продадат произведеното зърно, прогнозираха за БТА брокери от агенции за недвижими имоти в региона. Арендаторите, които сварят да изпразнят складовете, през март-април, преди сеитбата на пролетните култури ще заделят средства и за нови парцели, но дали ще има ръст на цените е трудно да се прогнозира. Офертите за нивите пак ще зависят от цената на пшеницата.

Сделките сега са спаднали наполовина, а цените на земеделските земи са средно с 40 на сто по-ниски в сравнение с миналата есен, когато и пшеницата вървеше по-скъпо, посочва управителят на агенцията за недвижими имоти „Контини“ Костадинка Добрева. По думите й не само икономическата криза, но и замрелият пазар на зърно, което се търгува около 180-200 лева за тон, въздържа арендаторите в края на годината от инвестиции. Заради ниските изкупни цени фермерите продават продукция, колкото да си осигурят средства за сеитба, и малцина се осмеляват да разширяват стопанствата си с нови полета.

Арендаторите ще продължават да бъдат предпазливи и ще гледат да имат резерв от средства поне за следващата година, която може да бъде плодородна, но може да се случи и сушава, обяснява брокерът. В Крушари и Тервел, където нивите са по-малко плодородни, декар земя сега може да се купи за 350-400 лева, според проучване на „Контини“.

Най-големите парцели в Добричката селска община вървят от 450 до 600 лева. В крайморските общини Балчик и Каварна полетата са с 10-15 на сто по-скъпи. Преди две години, в пика на пазара на имоти, за декар чернозем край морето стопаните искаха по 1000 лева, правят сравнение от агенцията. Тази есен не се наблюдава обичайното оживление на пазара на земя, което настъпва след приключване на стопанската година и сметките са ясни, казва управителят на агенцията за недвижими имоти „Меланита“ Кирил Баиров. Според него освен малкото арендатори други клиенти на пазара няма. И според него сделките са намалели наполовина на годишна база. Тези, които предлагат земя, сега искат по 700 лева на декар, а купувачите не дават повече от 500-600 лева. От „Меланита“ прогнозират, че напролет офертите „предлагам“ ще паднат с 50 лева. Зимата ще бъде трудна за собствениците на малки парцели и, за да посрещнат неотложните си нужди, особено ако са безработни и изплащат кредите, ще посегнат на земята, не на апартаментите си, смята Баиров.

Обаче евентуалното въвеждане на данък върху земята няма да повлияе особено върху пазара, отбелязват експертите. Налог от 4-6 лева на декар не е убийствен и при рента от 20-30 лева дребните стопани ще предпочетат да запазят земята си, коментират от „Меланита“.

Земята е по-скъпа не само ако е по-плодородна, но и, ако е в район, където работят повече арендатори, арендните отношения са по-уредени и се плащат по-високи ренти, описва ситуацията в бранша председателят на Регионалното сдружение на агенциите за недвижими имоти Павлина Тодорова. Според нея цените на парцелите в сравнение с миналия ноември са паднали със 100-150 лева. Към негативните фактори тази есен Тодорова прибавя и изтеклите договори на т. нар. обслужващи фирми към поземлените комисии. Ако Министерството на земеделието и храните закъснее с провеждането на нови търгове за обслужващи фирми, няма кой да издава скици за имотите и сделки не могат да бъдат сключвани, пояснява Тодорова, която е и управител на агенция „Престиж“. По думите й проблемът вече засяга търговията с терени в 155 землища в региона. Ако евентуално бъде въведен данък не само върху пустеещите полета, а въобще върху земята, цените ще паднат още повече, защото доходността ще намалее. Вероятно дребните стопани ще бъдат провокирани да се разделят със собствеността си, смятат от „Меланита“.

През 2014 година пада забраната за продажбата на земя на чужденци и тогава цените на имотите със сигурност ще скочат, коментират експертите. Сега фондовете за изкупуване на земя плащат по 300-350 лева за декар, а колко ще достигнат опциите след пет години брокерите не се наемат да прогнозират.

БТА
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *