Цените на имотите – вече на себестойност

Цените на жилищата у нас се доближават до себестойността им, показва анализ на MKB Unionbank за имотния пазар у нас. Средната цена, при която се търгуват двустайните апартаменти в България към края на юли, е 487 евро на кв.м. За покупката на такова жилище вече стигат около 30 000 евро. Заради голямото предлагане и слабото търсене дори в София вече има сделки по цени, близки до себестойността на имотите. В квартал „Банишора“ апартамент в сграда без издаден акт 15 беше продаден за 390 евро на квадрат. Брокерите обясняват, че много хора бързат да се разделят с имотите, защото имат спешна нужда от пари.

Проучване на „Адрес“ показа, че 32% от продавачите в България са в ситуация да търсят сделка на всяка цена. От тази група 17% искат да се разделят с имот, защото не могат да си плащат вноските по ипотечни заеми.

Макар и падащи, цените в София остават най-високи – през юли сделките са се сключвали средно по 710 евро на квадрат. Това прави 45 500 евро за 2-стаен апартамент, показва анализът на банката. По данни на Националния статистически институт, но за второто тримесечие, средната цена е била 1745 лв. на квадрат (т.е. 870 евро).

В Пловдив средната пазарна цена през юли е 598 евро на кв.м, отчитат от MKB Unionbank. Във Варна и Бургас пък сделките са се движили между 600-700 евро на квадрат. В морската столица се срещат и цени от по 345 евро на кв.м, показва анализът. В Бургас има и имоти, паднали до 280 евро на кв.м. Рекордно ниските цени в морските градове засягат най-вече ваканционните имоти, припомнят експерти. При тях има близо 50% спад на цените, отчитат от MKB Unionbank. Такава е ситуацията и в планинските ни курорти. В Банско например сделки се сключват на цени от 370-460 до към 600 евро на кв.м в зависимост от това дали жилището е обзаведено и къде се намира.

Преди да се ориентира към ипотечен кредит всеки трябва да прецени каква вноска може да плаща. Средният лихвен процент по този тип заеми през юни е бил 10.39% за кредити в левове. Отделно банката си начислява допълнителни такси. Добре е да се предвидят поне 4-5% върху заема за нотариални такси, комисионни и др.

вестник „Сега“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *