Цените на петрола скачат от двоен удар по предлагането

Цените на петрола могат да се повишат още повече заради „двойния удар по предлагането“ в резултат на възможното съкращаване на износа от Иран и Венецуела, се казва в ежемесечния доклад на Международната агенция по енергията (МАЕ).

Производителите могат да имат проблеми с осигуряването на недостигащите количества петрол не само по отношение на физическите обеми, но и като качество, отбелязват експертите на МАЕ. Поскъпването на петрола може да ограничи и търсенето му през второто полугодие, твърдят те. „От юни 2017 г. цените на петрола са нараснали почти със 75%. Би било странно, ако този значителен скок не повлияе на ръста на търсенето“, се казва в документа.

Освен това, през последните години в много страни – големи потребители на петрол /например Индия, Саудитска Арабия/ бяха отменени или съкратени субсидиите на енергийния пазар, което усилва ефекта от ръста на цените на петрола, пише „Ведомости“, цитирано от БГНЕС. Хората вече открито започват да говорят за инфлационния натиск, който създават високите цени на бензина и за ефекта, който те ще окажат върху стойността на превоза на стоки“, заяви Йон Триси, съиздател на инвестиционния бюлетин Fuller Treacy Money.

По тази причина МАЕ намали прогнозата за ръста на търсенето през тази година от 1,5 милиона барела дневно до 1,4 милиона. Противоположното решение взе ОПЕК: в нейния ежемесечен отчет, който излезе в понеделник, прогнозата беше повишена с 25 000 до 1,65 милиона барела дневно. Съвкупното търсене през 2018 г. се оценява приблизително еднакво: МАЕ – 99,2 милиона барела; ОПЕК – 98,85 милиона барела дневно.

Производството на петрол извън пределите на ОПЕК ще нарасне през тази година с почти 1,9 милиона барела дневно, обаче на САЩ, на които от този обем се падат 1,3 милиона, ще им бъде проблематично да компенсират възможния дефицит на световния пазара заради инфраструктурни и логистични ограничения, посочват от МАЕ. САЩ не разполагат в момента с тръбопроводни мощности, а също така железопътен и автомобилен транспорт, за да доставят петрола от шистовото находище Permian в Тексас, което стана основен център на нефтодобива в страната, до рафинериите и експортните терминали на брега на Мексиканския залив. Три тръбопровода с обща мощност 1,9 милиона барела дневно, както се очаква, ще бъдат пуснати в експлоатация чак през 2019 г.

Публикуваните от МАЕ данни показват, че страните от ОПЕК и присъединилите се към тях производители, преди всичко Русия, са успели да ликвидират излишъците от петрол на пазара, заради които рухнаха цените през 2014-2016 г.

От началото на миналата година ОПЕК+ ограничи дневния добив с 1,8 милиона барела. През 2018 г. търговските запаси от петрол в страните от ОИСР „за пръв път от 2014 г. са стигнали най-ниското равнище за последните пет години“, а този показател, както смятат много участници на пазара, „определя успеха“ на споразумението ОПЕК+, се казва в доклада на МАЕ. От началото на действие на това споразумение запасите са намалели с 233 милиона барела, включително с 26,8 милиона барела през март в сравнение с февруари. Според последните данни, резервите достигат 2,819 милиарда барела, което е с 1 милион барела по-малко, отколкото е средният петгодишен показател.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *