Цените на петрола ще паднат до 70 долара за барел

Цените на петрола в скоро време ще спаднат до 70 долара за барел, прогнозира бившият саудитски министър на петрола шейх Ахмед Заки Ямани в интервю за японския в. „Никкей“, цитирано от ИТАР-ТАСС и БТА.

Според шейх Ямани, който в момента ръководи Центъра за глобални енергийни изследвания, това ще стане възможно в резултат на сегашното увеличаване на производствените мощности в страните производителки на петрол и на разширяване на инвестициите с такава цел. Друг благоприятен фактор според него би бил приемането на мерки за повишаване на енергийната ефективност в страните потребителки.

Бившият саудитски министър е на мнение, че ако в Китай бъдат отменени вътрешните субсидии за бензина, обемът на потреблението значително ще спадни.

Шейх Ямани отбелязва, че макар засега да е трудно да се прогнозира развитието на финансовите пазари, може да се очаква до 2010 г. резките колебания да спрат. Той определи сегашното равнище на цените на петрола като „прекомерно високо“ и изтъкна, че има възможност да се постигне споразумение за тяхното регулиране на срещата в Джеда на страните производителки и потребителки на петрол на 22 юни.

Бившият саудитски министър допуска нов рязък скок на цените на петрола само в случай на военни действия на САЩ срещу Иран. Според него това обаче е твърде малко вероятно, въпреки острите изказвания на президента Джордж Буш срещу Техеран.
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *