Цените на роуминга падат от днес

Европейският съюз намалява от днес с над 50% пределните цени за изтегляне на данни от интернет: от 45 на 20 евроцента за мегабайт (MB).

Това ще стимулира използването на електронни пътни карти и електронна поща, гледането на видеоклипове и участието в социални мрежи, докато гражданите пътуват навсякъде в ЕС.

По-конкретно това означава, че футболните фенове, пътуващи в ЕС по време на сегашното световно първенство по футбол, ще плащат 25 пъти по-ниски такси за роуминг на данни отколкото през предишното първенство 2010 година. Откакто ЕС въведе пределни цени за роуминг на данни, има огромен ръст при тази услуга. Телефонните разговори и текстовите съобщения също ще поевтинеят.

Нещо повече: от днес, 1 юли 2014 г., нататък доставчиците на мобилна връзка в Европа ще могат да направят специална оферта за роуминг на своите клиенти преди тяхното пътуване и да им позволят, когато това е възможно, да изберат доставчик на мобилни услуги в държавата, която ще посетят. Така европейците ще могат да сравнявате офертите за роуминг и да се възползват от по-привлекателни оферти и цени, докато са в чужбина.

Европейската комисия разработва нови правила, за да отпаднат въобще таксите за роуминг в ЕС. Предложеният от Комисията регламент за изграждането на мрежа с континентални размери ще сложи край на тези такси и ще гарантира отворен и неутрален интернет, както и по-добра закрила на ползвателите на мобилна и широколентова връзка.

Проучване на ЕК сред 28 хил. европейци показва, че телекомуникационните компании ще спечелят още 300 милиона клиента, ако премахнат таксите за роуминг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *