Цените на царевицата и ечемика близо до житната на борсата в Русе

На Стоковата борса в Русе основните фуражни култури – царевица и ечемик, се предлагат на цени, близки до тези на хлебното зърно, съобщи директорът на борсата Иван Иванов.

За царевицата цените са 400 и 430 лева за тон „купува“ и 500-510 лева за тон „продава“. Фуражният ечемик е с цена „купува“ 450 лева за тон, пише БТА.

Без значителни ценови колебания премина поредната борсова сесия от 18 до 20 март, добави Иванов. Хлебната пшеница се предлага за продажба без промяна в цената – 520 лева за тон, а купувачите предлагат цена максимум до 500 лева за тон. Зърното се предлага за 480-490 лева за тон на борсата в Будапеща и по 500-510 лева за тон на борсата в Чикаго, отбелязват брокерите.

Засиленото търсене на маслодаен слънчоглед остава неудовлетворено на борсовия пазар. Купувачите предлагат цени до 920 лева за тон, които са далеч под цените на извънборсовия пазар, каза Иванов. На европейския пазар котировките са се

покачили до над 1000 лева за тон, което в комбинация със сравнително ниската реколта в страната през тази година и засиленото търсене повишава цените на тази стока.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *