Цените на цигарите ще скочат с 20% в 11 страни от ЕС

Европейската комисия представи законопроект за нова директива, с който ще се увеличи минималното ниво на данъците върху цигарите и тютюна. Освен това се предлага обновяване на имената на различните тютюневи изделия, за да се премахнат законовите вратички, които позволяват определени видове цигари да бъдат представяни като пури, пурети и тютюн за лула и по този начин да се облагат с по-нисък данък.
Съгласно законопроекта данъчните нива, с които се облагат цигарите и тютюневите изделия, ще бъдат постепенно увеличени през следващите шест години (до 2014 година) до 63% от цената им. В момента максималното данъчно бреме е 57% от цената. Това ще доведе до нарастване на цената на цигарите средно с 20% в 11 европейски държави. Най-голям ще е скокът в Полша (47%), България и Словакия (по 36%).
Разликите в данъците върху цигарите и тютюневите продукти в рамките на ЕС са доста големи, съобщават от ЕК. За някои страни-членки те достигат фантастичните 600%, което стимулира контрабандата. Като резултат консумацията на цигари в една страна-членка, които са произведени зад граница, се е увеличила до 13% от местния пазарен дял.
Освен уеднаквяване на условията на вътрешния пазар на ЕС новото законодателство цели да намали тютюнопушенето с 10% в следващите пет години.
econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *