Централната банка на Австралия отново вдигна лихвата

Централната банка на Австралия днес вдигна основната си лихва с 25 базисни пункта до 4.25% и даде индикации за още повишения в бъдеще, тъй като стабилният ръст на икономиката на страната се завръща, информира Reuters.
Това беше петото увеличение на основната лихва на Централната банка на Австралия от октомври насам. Така лихвата вече е на най-високото си ниво от 14 месеца.
Австралийският долар поскъпна с четвърт щатски цент след изявлението на банката.
Централната банка на Австралия вдига лихвата през октомври, ноември, декември и март. Тя беше и първата централна банка от страна от Г-20, която вдигна лихвата след разразяването на световната финансова криза. Повишенията отразяват относителната издръжливост на икономиката.
Австралийската икономика беше подкрепена от агресивните фискални и монетарни мерки за стимулиране, от стабилната банкова система и от силното търсене на австралийски суровини от страна на Азия и по-специално Китай.
Общо 10 от 18-те анализатори, участвали в проучване на Reuters в петък, прогнозират увеличение на лихвата до 4.25%, докато останалите смятат, че банката ще се въздържи през този месец.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *