Централната банка на Гърция очаква икономиката на страната да се свие с 0,3% през 2016-а година

Гръцката централна банка призова правителството на левицата да осъществи реформите, договорени по третата спасителна програма на международните кредитори и да проведе необходимата приватизация, но предупреди, че увеличаването на данъците представлява най-сериозна заплаха пред изпитващата сериозни трудности икономика на страната.

В своя годишен отчет, публикуван в сряда, Централната банка заяви, че най-големият риск за гръцката икономика през тази година идва от прекомерното акцентиране върху повишаването на данъците, целящо да бъдат изпълнени строгите мерки на икономии, поискани от международните кредитори в лицето на еврозоната и МВФ в замяна на по-нататъшно спасително външно финансиране.

Всяко забавяне при изпълнението на реформите и приватизацията, заложени в спасителната програма, ще ограничи икономическия растеж, което от своя страна ще подсили несигурността, подкопавайки доверието и отслабвайки перспективите за окончателно излизане от кризата, се посочва в доклада.

Според Гръцката централна банка резултатът от британския референдум за това дали Обединеното кралство трябва да остане в рамките на Европейския съюз и евентуално влошаване на бежанската криза са сред останалите икономически рискове пред страната.

Тя прогнозира, че икономиката на Гърция ще се свие допълнително през тази година с 0,3%, оставяйки в рецесия за седма поредна година.

Централната банка също така подчертава за важността на дебата за облекчаване на гръцкия дълг, вземайки страната на аргументите, изложени от МВФ.

Тя посочва, че много малко страни са успели да осигурят първичен бюджетен излишък в размер на 3,5% от брутния вътрешен продукт – нещо, което е заложено в спасителната програма за Гърция до 2018-а година и че тази цел трябва да бъде намалена до 2%, за да се даде възможност за по-бързо връщане на икономиката към устойчив растеж.

 

bnr.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *