Централните банки на Катар и Турция подписаха споразумение за размяна на валута

Централните банки на Катар и Турция са подписали споразумение за размяна на валута, за да осигурят ликвидност и подкрепа за финансовата стабилност. Това съобщи катарската централна банка вчера, само няколко дни след като съюзникът на Турция от Персийския залив обеща подкрепа на стойност 15 млрд. долара, предаде Ройтерс.
Споразумението, подписано от управителите на двете банки, ще създаде линия за размяна на валута, информира катарската централна банка в изявление, поместено на сайта й.
Емирът на Катар одобри този месец пакет с икономически проекти, инвестиции и депозити за Турция, давайки тласък на турската национална валута, засегната тежко от криза. Инвестиции в размер на 15 милиарда долара има намерение да направи богатата арабска държава в икономиката на Турция , съобщиха от турското президентство преди няколко дни, цитиран от световните агенции.Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и емирът на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани разговаряха днес в президентския дворец в Анкара. Двамата обсъдиха двустранните отношения и регионални въпроси. Емирът на Катар заяви, че Катар има намерение да инвестира в Турция 15 милиарда долара, посочи източникът.
Анадолската агенция информира, че срещата на двамата лидери е продължила над три часа. На срещата присъства и турският министър на финансите Берат Албайрак. По време на разговорите са били обсъдени и въпроси, свързани с борбата срещу тероризма, информира турската телевизия НТВ.
Посещението на емира на Катар в Турция се осъществява на фона на кризата в отношенията й със САЩ и драстичното поевтиняване на турската лира, отбелязват световните агенции.
Тамим бин Хамад Ал Тани е в Турция, за да покаже голямата подкрепа на Катар, каза днес катарският посланик в Анкара Салем Мубарак Шафи Ал Шафи, цитиран от ДПА.
Катар ще продължи да стои до турските си братя, както направи по време на опита за преврат през 2016 г., посочи още Ал Шафи. Той добави, че катарски граждани са купили милиони турски лири, за да подкрепят Анкара в сегашната ситуация.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *