Централни банки: Дигиталните валути ще просперират благодарение на Covid-19

Клубът на управителите на централни банки, който се състои от представители на 26 централни банки от Централна Азия, Черноморския регион и Балканите, стигна до заключение, че предизвиканата от пандемията криза ще има „широкомащабни последици в световен план“ – такива, като по-висока дългова тежест и финансова уязвимост.

Управителят на Руската централна банка Елвира Набиулина заяви, че пандемията от коронавирус е допринесла за разширяване на електронната търговия и че това е една от причините централните банки сега да мислят да въведат дигитални (цифрови) валути.

Групата на централните банки стигна до заключението, че преди да обмисли пускането на цифрова валута, дадена централна банка трябва първо да оцени въздействието, което ще има върху паричната политика и финансовата стабилност, а след това да разработи процедура за избягване и смекчаване на кибер рисковете, информира bnr.bg.

Кражбата на криптовалути расте - Икономика - www.pariteni.bg
 Тези коментари на централни банкери допринасят за по-нататъшно поскъпване на биткойн.

Най-популярната криптовалута поскъпва в петък с 1,7% към 15 500 щатски долара. Така на фона на продължаващата коронавирусна пандемия биткойн се търгува в най-високо ниво от началото на 2018 година и малко под рекордния връх около 20 000 долара, който беше достигнат за кратко през декември 2017 година.

Всичко, което трябва да знаете за криптовалутите
 Междувременно Министерството на правосъдието на Съединените щати обяви, че е конфискувало биткойни за над 1 млрд. долара, обвързани с вече несъществуващия „черен уеб пазар“ Silk Road. Според изявлението на министерството разследващите органи са използвали специален софтуер, за да идентифицират „54 неоткрити досега биткойн транзакции, изпълнени от Silk Road“.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *