Цесиите с депозити и кредити в КТБ стигнаха до 1 милиард лева

Цесии или сделки между депозанти главно с негарантирани влогове и кредитни длъжници на затворената КТБ продължават с пълна сила. Прилагат се все повече различни схеми за прехвърляне при намаляване на вземанията с от 30-50% и дори до 70%. Общата сума на тези операции вече гони внушителната сума от 1 милиард лева, съобщава „24 часа“ и цитира отлично информирани източници.
Пред депутатите от временната бюджетна комисия квесторът Станислав Лютов определи сумата на цесиите на 700 млн. лв., но прогнозира, че най-вероятно синдиците ще признаят такива за не повече от 200 млн. лв. Той потвърди, че искания за прехвърляне има всеки ден и броят на тези сделки непрекъснато расте. Както и че в тях участвали и държавни компании и общини.

Основни участници в схемата са, от една страна, вложители, а от другата хора или фирми с кредити.

БНБ не е давала разрешения за цесии и прихващания, защото тя нито може да ги забрани, нито да ги разреши. Това заяви управителят на централната банка Иван Искров пред депутатите от временната бюджетна комисия за КТБ.

Той обаче добави, че документацията, която постъпва за всяка от тях се съхранява и ще се преценява законноста на всяка сделка поотделно. Квесторът Станислав Лютов бе категоричен пред депутатите, че такива сделки не накърняват по никакъв начин масата на несъстоятелността на затворената банка, защото се правело „симетрично“ вписване в активите и пасивите на КТБ./БЛИЦ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *