Цигарената мафия не спи

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: В Ирландия цигарите струват 8 евро, в Украйна – 30 цента

През първите 6 месеца на тази година румънските митничари са разкрили и задържали 6 милиона кутии контрабандни цигари. Това е с цели 50 процента повече, отколкото през същия период на миналата година.

 

 
Граничните полицаи очакват, че контрабандата на цигари ще се увеличава все повече. Една от причините за това са твърде големите различия в цените на цигарите в отделните страни-членки на Европейския съюз. А оттук и очакванията за високи печалби. И още една зависимост виждат експертите – винаги, когато скачат цените на цигарите, едновременно с това се забелязва и активизиране на контрабандните групи.
Подкупът отваря всички врати
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  В контрабандата често са замесени официални лица
Но с контрабанда на цигари се занимават не само мощни организирани престъпни групи, но и обикновени хора, които ежедневно пресичат границата. Не са изолирани случаите, когато трафикантите подкупват митничарите с определена сума, за да си затварят очите. Ето какво казва румънският граничен полицай Едуард Капрару: „Откакто Румъния се присъедини към ЕС, рязко се увеличи трафикът на контрабандни цигари. За съжаление се наблюдава следната зависимост – контрабандата е в повечето случаи успешна, тъй като в трафика са замесени и официални лица.“
Това казва пред телевизия „Дойче Веле“ румънският граничен полицай Едуард Капрару. Той допълва, че е имало дори разкрити случаи на контрабандни канали, в които са замесени молдовски депутати. Обикновено цигарите идват от Украйна, където една кутия струва само 30 цента. Само една малка част от тези контрабандни пратки са предназначени за румънския пазар. Останалите биват пласирани в Западна Европа. Например в Ирландия, където кутия цигари струва 8 евро.
Западният пазар – залят от контрабандни цигари
По данни на производителите на цигари всяка трета продадена в Западна Европа кутия е внесена нелегално от трети страни. Това причинява огромни щети както на производителите, така и на съответните държави заради пропуснати ползи, например от данъци и акциз. Щетите се изчисляват на милиарди евро.
Един от начините за решаването на този проблем е по-високата квалификация на митническите и граничните служители. В рамките на такава програма в момента румънски полицаи преминават обучение в Белгия. Междувременно на румънските гранични пунктове вече работят екипи с кучета-търсачи, които значително затрудняват живота на трафикантите на цигари.
 

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *