Цигарите с 2 цени на летище София

Митниците ще контролират денонощно фришоповете от юли

Две цени имат цигарите и алкохолът в безмитния магазин на стария терминал на летище София, научи „Стандарт“. Ако пътувате за страна от Евросъюза, ще купите стоката по-скъпо, защото ще ви начислят ДДС. Но ако напускате общността, не плащате налози. Така например стек „Марлборо“ за пътниците извън ЕС струва 17 евро, а за европейците – 23 евро. Разликата в цените на алкохола пък е около 1 евро.

На новия терминал на летището безмитните магазини не работят. Причината е, че операторите не са инсталирали софтуера, който да чете бордните карти. Така не може да се отчете закъде лети всеки пътник и на каква цена трябва да купува стоките. Магазинът за ВИП пътници пък ще стане достъпен за всички. Те ще пазаруват алкохол и цигари, но с акциз, ДДС и мито.

Безмитните магазини на изходящите трасета на летищата в Бургас и Варна са затворени. Обектите преминават към нов собственик – концесионера „Фрапорт“. Обектите при кацане на самолетите вече не работят, както и тези на входящите трасета на сухопътните граници. В момента Министерството на финансите разработва наредба, която да регулира системата за автоматична връзка между фришоповете и митниците. Тя трябва да е готова до 1 април. След това собствениците на безмитните магазини ще имат срок от три месеца да въведат информационната система. Така най-късно до юли 2007 г. митниците ще имат автоматичен достъп до данните за всички продажби на безмитните обекти.

Стефан Кючуков

Ивайло Велков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *