Цигари и петрол тресат властта

Прокурори викат един по един ръководството на „Булгартабак“, четат 1000 страници договори

Жълтите и ДПС оставиха червените сами да се борят за „Бургас – Александруполис“

Цигари и петрол разтресоха отново тройната коалиция. След скандала Овчаров – Александров НДСВ и ДПС оставиха социалистите сами да се борят за ратификацията на проекта за строежа на петролопровода Бургас – Александруполис в пленарна зала вчера. Ден по-рано антимафиоти пък нахлуха в „Булгартабак“ и събраха всички договори на дружеството, тъй като градската прокуратура почна проверка за присвояване на средства в особено големи размери. Обвинени са няколко лица от ръководството на холдинга. Освен централата на „Булгартабак“ шест спецекипа от прокурори, дознатели и оперативни работници атакуваха и петте офиса на фирмите изпълнители на съмнителните договори. Засега обаче не е ясно кои ще бъдат подведени под отговорност. Проверяват се както изпълнителният директор на „Булгартабак холдинг“ Христо Лачев, така и останалите членове на Управителния съвет на дружеството. От понеделник цялото ръководство на фирмата ще бъде викано един по един за разпит в прокуратурата.

Целта е да се установи чия е отговорността за договорите, с които се е източвало дружеството – на Лачев или на УС.

Проверката за източване на тютюневия гигант е тръгнала още в началото на април – далеч преди скандала между следствието и икономическото министерство. Разпоредена е лично от главния прокурор Борис Велчев, твърдят негови подчинени. Формалният повод бил сигнал за злоупотреби в холдинга, подаден от Синдиката на тютюнопроизводителите към КНСБ в прокуратурата.

Проверката тече вече повече от няколко седмици, потвърди вчера и градският прокурор Николай Кокинов. Той обясни, че се наложило да нахлуят в „Булгартабак“ преждевременно заради информация, че има опасност „определени лица да се укрият или да манипулират доказателства“. Говорим за милиони левове присвоени средства, обяви още Кокинов. Според хора от прокуратурата нахлуването е било, за да се предотврати унищожаването и изнасянето на документи.

Междувременно вчера от Агенцията за държавна финансова инспекция съобщиха, че прокуратурата им е изискала информация за гражданските и търговски договори на „Булгартабак“, както и дали са законни разпоредителните сделки на дружеството. Самата агенция също проверява дейността на холдинга. Но по сигнал на икономическия министър Румен Овчаров. Разследването трябваше да приключи до края на май, но от ведомството съобщиха, че е удължено с месец – до края на юни. Причината е, че проверяват всички договори за износ на цигари, както и за услуги.

Неколкочасов инфарктен дебат пък беляза последния работен ден на Народното събрание преди евровота. За втори пореден ден БСП се опита да прокара през парламента ратификацията на споразумението за петролопровода Бургас – Александруполис. Успя наполовина. Депутати от НДСВ и ДПС в залата почти нямаше, в резултат на което социалистите трябваше сами да се справят с мощния отпор на опозицията срещу договора. След като споразумението мина на първо четене, Мая Манолова от БСП предложи да бъде приет и на второ, но десните поискаха проверка на кворума и вкупом се изнесоха от залата. Заради искането на поименна проверка пък от десните шефът на НС Георги Пирински наруши правилника за работа на парламента и вместо това обяви 30 минути почивка. Коалиционните партньори от ДПС изобщо не бяха в залата по време на дискусията, а малкото присъстващи депутати от НДСВ не взеха никакво участие в спора за петролопровода. В сряда народните избраници също не успяха да гласуват споразумението заради липса на кворум. И вчера от опозицията категорично се противопоставиха на ратификацията с аргумента, че от сделката имат изгода само Русия и Гърция, а за България ще останат вредите и рисковете. Приходите от „Бургас – Александруполис“ се печелят само с единия крак на Бербатов, опонира независимата Елеонора Николова на БСП, че нефтопроводът ще донесе много печалби за страната ни. Четете Евангелието както дяволът го чете, обвини Асен Гагаузов опозицията.

Екип на „Стандарт“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *