ЦИД: Ще се стигне до непазарно решение за финансирането на АЕЦ „Белене“

Според него това е валидно в още по-голяма степен в момента, когато европейските пазари не биха се съгласили да отпуснат средства за подобно начинание без някаква форма на държавна гаранция. Затова е неизбежно да се стигне до непазарно решение, смята Стефанов.
„Не бих искал да предпоставя, че се търси непременно такова решение или участието на държавата. България също не е в особено добро положение в последните 2 години по отношение на държавните финанси, но има вероятност да се търси, например, решение със задължението на Националната електрическа компания, която също не показва изключително добро финансово здраве, но, така или иначе, нашето усещане е, че още в самото начало проектът е започнат по изключително недобър начин и е много трудно той да бъде поправен и много трудно е да бъде вкаран на някаква частна основа, при условие че вече доста средства са инвестирани именно чрез държавни субсидии.“, посочи той.
Според Руслан Стефанов, ако новата централа бъде построена, и при най-добрите резчети токът ще струва три пъти повече отколкото този от сегашната АЕЦ. По думите му, за България най-добре би било да се върви към енергийна ефективност.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *