ЦИЕ шампион по нови търговски центрове в Европа за поредна година

Както и през 2007 г., миналата година Централна и Източна Европа (ЦИЕ) е бил регионът с най-много завършени търговски центрове в Европа, сочи доклад на Jones Lang LaSalle (JLL).
Общо 55% от всички нови центрове, чието строителство е било финализирано в Европа през 2008 г., са били в ЦИЕ.
Миналата година е била рекордна по отношение на изграждане на нови, средни по размер търговски центрове във второстепенните градове на континента. Над 300 търговски центъра са били завършени с обща площ от 7,9 млн. кв. м.
Най-активният пазар е бил Русия, който е представлявал 13% от новите схеми, които са излезли на пазара. Турция също е отчела силен ръст, като там са били завършени молове с площ от почти 1 млн. кв. м.
„2008 г. бе рекордна година за нови площи, излезли на пазара, но предвид сегашния финансов климат е неизбежно този темп на развитие да се забави през следващите две години, като значителна част от планираните площи ще бъдат забавени“, казва Невил Мос, директор на отдела за търговски проучвания за Европа, Близкия изток и Африка в компанията.
Мос посочва, че обемът на завършените площи в Европа през 2008 г. е бил с 5,5 млн. кв. м по-нисък от прогнозираните по-рано 13,7 млн. кв. м. Повечето от новите проекти в момента се осъществяват в Русия, Турция и Италия, като по-голямата част от планираните площи за 2009 г. вече се изграждат и едва ли ще бъдат отложени.
Въпреки това активността през 2010 г. ще бъде по-слаба и се предполага, че значителна част от планираните за тогава 11,3 млн. кв. м ще бъде замразена, ако икономическите очаквания продължат да се влошават.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *