Циментовият завод в Девня за 320 млн. лв. вече работи

Една от най-големите индустриални инвестиции в страната е завършена. От петък работи новият завод на „Девня цимент“, като изграждането му струваше 320 млн. лв. Освен по-голямо производство, насочено и за износ, разликата е, че част от продуктите ще са по нова технология от по-висок клас, като например прозрачен цимент. Мощностите ще работят и по-чисто, като половината от нужното гориво ще идва от преработени отпадъци.

Повече продукция и пазари

Повече от 4 хил. тона цимент дневно е капацитетът на новата производствена линия за клинкер и цимент в завършения завод на „Девня цимент“, съобщи Карло Пезенти, главен изпълнителен директор на Italcementi Group, която е собственик на завода в Девня и на „Вулкан цимент“ в Димитровград. Това прави българския завод сред най-големите в Европа.

Линията, която на практика представлява нов завод, беше открита от премиера Бойко Борисов, Карло Пезенти и посланика на Италия Марко Контичели. Старата фабрика ще затвори. Заводът в Девня е разположен в непосредствена близост до пристанище Варна-Запад, което улеснява експорта. Новото производство ще бъде 70% за местния пазар и 30% за износ. Фокус на компанията са страните от Черноморския регион и най-вече Румъния, Русия и Турция, където компанията през 2010 г. е продала инвестициите си. Тоест новата линия ще е възможност за групата да се върне на турския пазар като вносител.

Решението за инвестицията беше взето точно в пика на кризата и планът леко беше свит. Макар местния пазар на цимент още да е на 50% от върховите си нива, това не отказа италианския собственик. „Това е дългосрочна инвестиция и ние ще бъдем готови да се възползваме повече от другите при възстановяването на пазара. Може би не през 2015 г., но през 2016 г. И тогава ние ще имаме най-добрия капацитет, най-добрите продукти. Инвестирайки, когато пазарните нива са ниски, ние спестяваме пари при изграждането на нашето производство“, обясни преди няколко месеца пред „Капитал“ Пезенти.

По-различният цимент

„Нашите продукти са технологично много по-добри от тези, които в момента се предлагат на пазарите в Черноморския регион, така че гледаме с оптимизъм в тази посока“, каза Стефано Коста, който от петък пое поста на изпълнителен директор на Italcementi Group в България. Според него стратегията на дружеството е чрез използване на най-модерните технологии да произвежда в България широка гама циментови продукти, сред които двата „хита“ на компанията – iLight и iDrain.

Първият от тях е известен като „прозрачния цимент“ заради пропускливостта на светлина благодарение на технологията за вграждани в бетонните конструкции на стъклени сегменти. Бетонните замазки, приготвяни с втория вид цимент, пропускат водата и влагата, което ги прави изключително подходящи за подови покрития, позволяващи бързо отводняване.

„Заради новите продукти, които предлагаме, усилията ни са насочени към търсенето на нови пазари както в Средиземноморието, така и в Африка и Северна Америка“, каза още Стефано Коста. „В момента получаваме добра възвращаемост на инвестицията си, тъй като предлагаме различно качество от конкурентите си. Освен това Черноморието е регион, в който се развиват нови икономики – Крим, Русия, Украйна. Всички те търсят нови видове цимент, които ние предлагаме, затова прогнозите за възвращаемостта на инвестицията ни са много добри“, допълни той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *