Ципрас: Гърция е готова за компромис

Гърцияе готова за компромис и заради това споразумение с кредиторите може да бъде постигнато днес. Това заяви гръцкият премиерАлексис Ципраспри пристигането си в Брюксел, предаде ТАСС.“Можем да постигнем споразумение, ако всички страни го искат“, смята Ципрас.

Председателят на Европейската комисияЖан-Клод Юнкеризрази надежда, че споразумението между южната ни съседка и кредиторите ще стане факт скоро.“Ще работим до последната милисекунда, за да намерим решение на гръцкия проблем”, каза той.

Президентът на Европейския парламентМартин Шулцзаяви, че за да се стигне до споразумение междуГърцияи кредиторите за предоставяне на финансова помощ, Атина трябва да си върнедоверието на Европа.

„Не може ръководителите на правителства да приключат днешната среща без резултат. И аз работя с разбирането, че ще има споразумение. Днес не става дума само за сделка, а заединството на Европа. Това е отговорност както на гръцкото правителство, така и на всички останали“, заяви Шулц.

Холандският премиер Марк Рюте, пристигайки за срещата на еврогрупата в Брюксел,заяви, че „Холандия ще бъде готова да окаже подкрепа, акоГърциясе съгласи да приеме всички необходими мерки“.“Въпросът още не е решен. Още сме в самото начало на процеса, на сегашния етап се решава въпросът готова ли е Европа изобщо да започва преговори за нова програма за финансова помощ за Атина“, уточни Рюте.

Премиерът на ЛюксембургКсавие Бетелзаяви, че страните от еврозоната искат да задържатГърциявъв валутния съюз, но има условия, които Атина трябва да изпълни.Той отбеляза, че в позициите на отделните страни от еврогрупата във всеки случай има различия, има криза на доверие към Атина. „Събираме се тук, за да възстановим доверието“, отбеляза той.

Френският президент Франсоа Оланд изключи варианта за временно излизане наГърцияот еврозоната при пристигането си на срещата за „последен шанс“ за финансово спасяване на Атина, предаде АФП.“Франция ще направи всичко, за да останеГърцияв еврозоната“, добави президентът, като изключи варианта, представен от Германия, за временно излизане от еврозоната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *